Stadswoning Stadswerven ontworpen door 8A Architecten

Nieuws

Stadswoning Stadswerven ontworpen door 8A Architecten

Door: Petra Starink | 05-01-2021

In de wijk Stadswerven in Dordrecht is een locatie voor zelfbouw ontwikkeld: Werf van Gips. Hier heeft 8A Architecten een vrijstaande stadswoning gebouwd in particulier opdrachtgeverschap (PO).

Wensen van de bewoners voor de stadswoning

De stadswoning is ontworpen voor een samengesteld gezin met drie kinderen. De opgave was om binnen de maximale afmetingen van het kavelpaspoort van 6,0x10m en drie bouwlagen, een vrijstaande stadswoning te ontwerpen met vier slaapkamers, twee badkamers en een ruime leefruimte. Daarnaast was veel daglicht en privacy een belangrijke wens van de bewoners.

Woning ligt in hoek van hofje

De stadswoning ligt in de hoek van het hofje en staat 90 graden gedraaid en versprongen ten opzichte van de naastgelegen zelfbouw woningen. Dit is de aanleiding geweest om de entree op de hoek te leggen. De entree kijkt prominent uit op het hofje en geeft de stadswoning een sterke verbinding met de straat.

Ruimtelijke opzet

Op wens van de bewoners is de trap opgenomen in de entreehal. Door de breedte van de woning is het mogelijk geweest om een rechte steektrap dwars in de woning te plaatsen, waardoor een spannende rondloop in de woning is ontstaan. Tegelijkertijd is het mogelijk om de natte ruimten en installaties boven elkaar te leggen voor een logisch verticaal leidingverloop. De slaapkamers worden ontsloten met een langsgang en zijn op wens van de bewoners zoveel mogelijk op het zuiden gericht. Doordat deze opzet meer ruimte vraagt van de begane grond, is de woning aan de achterkant met 2,0m uitgebouwd om meer ruimte te creëren voor de woonkamer met leefkeuken.

Antraciet gekleurd metselwerk

De stadswoning is volledig opgetrokken uit antraciet gekleurd traditioneel metselwerk en heeft grote verdiepingshoge ramen die aansluiten op de verticale geleding van de traditionele herenhuizen uit de binnenstad. Door de grote hoogte geven de ramen veel licht en ruimtelijkheid in de woning, maar zorgt de geringe breedte van de ramen tegelijkertijd voor veel privacy.

Veel daglicht

De gevel is verbijzonderd door een rondgaande band van geribbeld metselwerk ter hoogte van de 1e verdieping. De band deelt het volume van de woning in drie delen en geeft de gevel tegelijkertijd een mooie beëindiging. Het ontbreken van kozijnen op de bovenste verdieping ter plaatse van de langsgang draagt hieraan bij. De langsgang en overloop worden door drie dakkoepels van daglicht voorzien. De gevel is zorgvuldig gedetailleerd door toepassing van antraciet gekleurde aluminium kozijnen die met een negge terugliggen in de gevel. De entree is prominent vormgegeven door de afwijkende grote gevelopening met een diepere negge en plaatstalen luifeltje, om droog voor de voordeur te kunnen staan als het regent. Hierdoor heeft de entree een statig karakter en is duidelijk herkenbaar voor bezoeker.

Stadswerven

Stadswerven is een nieuw levendig stedelijk gebied aan het water als aanvulling op het centrum van Dordrecht. Wonen aan het water met de historische binnenstad op loopafstand. Een nieuwe voetgangers- en fietsbrug verbindt de nieuwe wijk met het centrum. In het stedenbouwkundig plan wordt aansluiting gezocht bij de bijzondere sfeer en karakteristiek van de Dordtse binnenstad door het toepassen van gesloten bouwblokken, een pandsgewijze opbouw en verrassende verborgen woonhofjes. Binnen Stadswerven B-Noord is aan de kant van de Merwede een nieuwe locatie voor zelfbouw ontwikkeld: Werf van Gips. Hier heeft gemeente Dordrecht zelfbouw kavels verkocht voor rijwoningen en vrijstaande stadswoningen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.