Stalen snijresten hergebruikt in gevel

Nieuws

Stalen snijresten hergebruikt in gevel

Door: Jacqueline Knudsen | 26-01-2017

Vandaag is de officiële opening van een nieuw energieneutraal afvalbrengstation in Den Haag, ontworpen door Wessel Van Geffen Architecten. De keuze voor hergebruik van stalen afval uit de autoindustrie in de gevels van het nieuwe station geeft uitdrukking aan het doel van het gebouw: hergebruik van afval.
Architectenbureau Superuse Studios, de makers van platform Oogstkaart die herbruikbaar restmateriaal voor de bouw in kaart brengt, adviseerde Van Geffen op het gebied van ontwerp en productontwikkeling.

Het nieuwe afvalbrengstation ligt midden in de stad, tussen de Loosduinsekade en de Uitenhagestraat met veel woningbouw in de omgeving. Het gebouw moet daarom geluiddicht en brandveilig zijn en het directe zicht op de functie verhullen. Anderzijds zijn geheel gesloten gevels niet gewenst, zowel niet vanuit de context als vanuit de gebruikers van het gebouw. Deze schijnbare tegenstelling is uitgangspunt voor het ontwerp.

Gevels van afvalmaterialen

De gevels van het gebouw bestaan volledig uit afvalmaterialen. Het gevelbeeld wordt bepaald door verticale Azobé damwandprofielen met een bekleding van verzinkte contourplaten (een restproduct uit de staal/autoindustrie). Deze hoogwaardige platen worden verzinkt i.v.m. de lange levensduur van het gebouw. Ze verweren in de loop van de tijd matgrijs, en passen zo goed bij het verweerde hout van de stijlen.
De grafische kwaliteit van de verzinkte gevelpanelen zorgt voor een aantrekkelijk beeld, maar wie goed kijkt herkent snijresten uit de autobranche in de geperforeerde stalen platen. Het gebouw is een toonbeeld van nuttig hergebruik van reststoffen.
Met het oog op de geluidwerendheid is achter de contourplaten een tweede laag aangebracht met hergebruikte sandwichpanelen in combinatie met glasstroken die afkomstig zijn uit gesloopte gebouwen.

Het gebouw is in hoofdlijnen ontwikkeld door het ingenieursbureau van de gemeente Den Haag. De focus van de architecten lag vooral op een goede uitwerking van de gevel.  De grote kolomloze binnenruimte en de modulaire gevelstructuur maken het gebouw uitstekend aanpasbaar aan functiewijzigingen.

Aan de kant van de Loosduinsekade is het direct duidelijk dat zich daar niet de entree maar enkel de uitrit bevindt. Het inrijden vanaf deze zijde is nagenoeg onmogelijk. De entree voor de particulieren aan de Uitenhagestraat is herkenbaar aan de luifel en aan het entreegebouw met naamsaanduiding.

Ontwerpen vanuit het materiaal

Voor Wessel van Geffen architecten is het ontwerptraject anders dan gebruikelijk, omdat het niet start bij een beeld waar de gewenste materialisering en kleurstelling bij gekozen worden, maar de keuze voor een bepaald restmateriaal is de basis van het ontwerpproces. De uiteindelijke gebouwcompositie komt voort uit de expressieve kwaliteiten van het gekozen restmateriaal.

Architect: Wessel van Geffen architecten
Adviserend architect  hergebruik: Superuse Studios
Aannemer: Van Boekel Zeeland
Opdrachtgever: Gemeente Den Haag
Bouw: juli-december 2016

 

 

 

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie