Start bouw Huis van Overvloed

Nieuws

Start bouw Huis van Overvloed

Door: Petra Starink | 09-05-2012

Na anderhalf jaar voorbereiding start op woensdag 16 mei de bouw van het Huis van Overvloed aan de Waal bij Nijmegen.  Wethouder Jan van der Meer is erbij om namens de gemeente ‘de eerste pallet te leggen’ op de bouwlocatie aan de Bemmelsedijk 3 in Lent.

Overvloed waardevol maken

De meeste mensen hebben meer spullen, ideeën en toegang tot hulp dan ze zelf nodig hebben en vaak meer dan ze gebruiken. Het Huis van Overvloed verbindt al deze sociale overwaarde. In Nijmegen wordt letterlijk een huis van gebouwd van (lokaal) hergebruikt materiaal en met ideeën en hulp van mensen die vrijwillig bijdragen. Deze ruimte van 140 m2 krijgt een sociaal duurzame functie: iedereen die maatschappelijke doelen nastreeft en met sociale overwaarde wil werken kan van deze plek gebruik maken om samen te werken. Zonder geld wordt zo een locatie gecreëerd die blijvend nieuwe waarde gaat opleveren. Bouwplannen worden gedeeld, zodat iedereen dit zelf na kan maken. Het ontwerp is gemaakt door Ralf van Tongeren van Platform M3.

Huis van Overvloed is een initiatief van 7 Days of Inspiration. Een landelijke groep mensen die sinds 2010 Nederland upgrade met sociale overwaarde. De initiatiefnemers willen een sneeuwbaleffect van gave projecten op gang brengen en laten zien dat geld niet per se nodig is om een plan te laten lukken.

Internationaal karakter

Gemeente Nijmegen gaat Huis van Overvloed gebruiken om bezoekers uit het buitenland (zoals de VS en China) aan het monsterproject ‘dijkteruglegging van de waal’ te ontvangen en te informeren. Vanaf het dak van Huis van Overvloed zijn de werkzaamheden straks perfect te volgen. Aldus hopen de initiatiefnemers hun ideeën mondiaal te verspreiden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.