Start bouw jongerenwoningen Houthaven

Nieuws

Start bouw jongerenwoningen Houthaven

Door: Petra Starink | 04-05-2021

Op het Memeleiland in de Amsterdamse Houthaven is de bouw begonnen van woongebouw Mahonie met 195 sociale huurwoningen voor jongeren. Het ontwerp van Mahonie is van FARO Architecten, zij zijn bij het ontwerp van de woningen geïnspireerd door de statige 19e-eeuwse architectuur langs de Nassaukade en Stadhouderskade. De architecten hebben deze stijl geanalyseerd en op moderne wijze toegepast.  Mahonie wordt gekenmerkt door een reeks aaneen gebouwde panden met zeven portieken. Per portiek worden acht tot maximaal veertien woningen gebouwd. Twee historische Amsterdamse ornamenten, zogenaamde festoenen krijgen een nieuwe plek in de gemetselde gevel van de nieuwbouw. De houtsoort mahonie is aangewezen omdat het project een een donkerrode steen krijgt. Woongebouw Mahonie wordt gerealiseerd door woonstichting De Key en bouwbedrijf Hillen & Roosen. Eind 2022 wordt de oplevering van de sociale nieuwbouw verwacht.

Woongebouw Mahonie

De woningen worden gebouwd voor jongeren die bij oplevering in 2022 in de leeftijd zijn van 18 t/m 27 jaar. De semi-zelfstandige woningen bestaan uit drie ruime kamers per woning. Elke woonstarter huurt een kamer met eigen badkamer, voorzien van een douche en wc. De drie bewoners delen de gezamenlijke keuken met balkon. Voor jongeren die elkaar willen ontmoeten, is een gemeenschappelijke huiskamer in het woongebouw. Daarnaast komt er een gezamenlijke wasruimte. Fietsen worden in één van de drie inpandige fietsenstallingen geparkeerd. Alle bewoners kunnen gebruik maken van de buitenruimte aan de kade. Naast bomen en planten op de kade worden er in de gevels onder andere nestkastjes voor vogels geplaatst. De woningen zijn gasloos en aangesloten op stadsverwarming en -koeling. Op de daken komen zonnepanelen. Hiermee voldoen de woningen ruim aan de energie-eisen voor nieuwbouw.

Mahonie is vergelijkbaar met Lariks, ook een woongebouw van De Key in de Houthaven. Dit gebouw met sociale huurwoningen voor jongeren wordt begin 2023 helemaal opgeleverd voor 278 woonstarters.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.