Start bouw paviljoen Van Eesteren

Nieuws

Start bouw paviljoen Van Eesteren

Door: Jacqueline Knudsen | 25-01-2017

Op 27 januari start de bouw van het Van Eesteren Paviljoen aan de Sloterplas, een uitbreiding van het Van Eesterenmuseum. Op het Bastion West komt een transparant en minimalistisch gebouw, ontworpen door Korteknie Stuhlmacher Architecten. De architectuur is sober en doelmatig, gelijk veel gebouwen uit de wederopbouwperiode.

Bijzonder is dat precies op deze locatie Cornelis van Eesteren in 1939 al een paviljoen tekende. In gedachten zag hij er Amsterdammers flaneren van het paviljoen aan de Oostoever (café Oostoever, dat nu wordt verbouwd) naar het paviljoen op de Noordzijde.

Sloterplas middelpunt van Nieuw-West

Met de bouw van het paviljoen verbreedt het Van Eesterenmuseum zijn focus van met buitenmuseum Slotermeer naar Nieuw-West. Zo kunnen de tradities en ontwikkelingskansen van de Westelijke Tuinsteden gedeeld worden. Van Eesteren’s Algemeen Uitbreidingsplan uit 1935 betreft tenslotte heel Amsterdam Nieuw-West, met als iconisch middelpunt de Sloterplas.

Transparant paviljoen

Het ontwerp voor het paviljoen is van Korteknie Stuhlmacher Architecten.  Geïnspireerd door paviljoenbouw uit de jaren ‘50 en ‘60 , ontwierpen de architecten een eenvoudig houten paviljoen met veel glas. De donkere kleur moet voorkomen dat het niet geheel verdwijnt in de parkachtige omgeving van de Sloterplas. Meer informatie over het architectonisch ontwerp van het paviljoen en de inpassing in de stedenbouwkundige context vindt u hier.
Het nieuwe paviljoen biedt straks ruimte aan exposities, debat, workshops, educatie, horeca en een museumwinkel. Voor de openbare tuin bij het paviljoen bestaan plannen voor een beeldenroute met beelden uit de tijd van de stichting van de Westelijke Tuinsteden.
De bouw van het paviljoen wordt mede ondersteund door stadsdeel Nieuw-West en woningcorporatie Stadgenoot.

Op vrijdag 27 januari 2017 vanaf 16.00 uur, wordt de start van de bouw van het Van Eesteren Paviljoen gevierd.

Tekst Jacqueline Knudsen

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.