Start bouw sociaal wooncomplex De Warren

Nieuws

Start bouw sociaal wooncomplex De Warren

Door: Petra Starink | 12-05-2021

Op Centrumeiland in Amsterdam is de bouw van het duurzame wooncomplex De Warren gestart. Vier jaar geleden won Wooncoöperatie De Warren de eerste tender die speciaal als pilot voor wooncoöperaties was uitgeschreven door de gemeente Amsterdam. De Wooncoöperatie ging samen met Natrufied Architecture en de 50 leden van de gemeenschap aan de slag om een duurzaam en sociaal gebouw te ontwerpen dat bestaat uit uit 36 sociale- en middeldure huurwoningen.  

Duurzaam en circulair gebouwd

De Warren wordt duurzaam en circulair gebouwd: met houten-hybride draagconstructie, een grote groene gevel van gebruikte meerpalen, een façade van gebruikte scheepsplanken, een regenwaterbuffer systeem waardoor het pand rainproof is en regenwater hergebruikt kan worden. Het gebouw wordt bovendien energiepositief met bijna 200 zonnepanelen en een eigen warmte-koudebron via het gebruik van energie-palen. 

Gedeelde functies

De Warren is een sociaal pand waarbij 30 procent is ingericht voor gedeelde functies en ruimtes zoals een yoga-zaalvoetbal ruimte, gemeenschappelijke tuin en -dakterras, woonzaal, gemeenschappelijke keukens, co-working ruimte, muziekstudio en klusruimte. Er wordt bij De Warren ingezet op het delen van spullen en gereedschap, deelmobiliteit en collectieve voedselproductie in de kas. 

Het bouwteam

Het ontwerp is een co-creatie tussen de leden van De Warren en de architecten van Natrufied Architecture. Het ontwerp is uitgedacht in samenwerking met duurzaam bouwadvies van Eco+Bouw, installatieadvies van GWBO, Kodi Energiebesparende Technieken, de Dakdokters en Pieters Bouwtechniek. Het gebouw wordt gerealiseerd worden door aannemer ToekomstGroep in samenwerking met Loodgieters J&P en HIG Building Solutions.

Eerste zelfbouw-wooncoöperatie van Amsterdam

De Warren is de eerste zelfbouw-wooncoöperatie van Amsterdam. Het doel van de gemeente is om deze vorm van ontwikkelen gemeengoed te maken in Amsterdam. De bouw van De Warren duurt tot de zomer van 2022. Het gebouw is na voltooiing in gemeenschappelijk eigendom van de wooncoöperatie zelf en de leden doen het beheer.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.