Start bouw toren Paul de Ruiter Overhoeks

Nieuws

Start bouw toren Paul de Ruiter Overhoeks

Door: Jacqueline Knudsen | 30-06-2015

Op maandag 6 juli wordt het officiële startsein gegeven voor de bouw van een toren met 147 appartementen in Overhoeks in Amsterdam Noord. De nieuwe duurzame woontoren met 147 appartementen ontworpen door Architectenbureau Paul de Ruiter. De door AM ontwikkelde woontoren is de eerste woningontwikkeling in De Strip in Overhoeks. De locatie grenst aan de ADAM toren, het Schegpark, het Grootlab in de voormalige Shell laboratoria met creatieve bedrijfjes en het EYE Filmmuseum.

Lijnenspel

Een verticaal, zilvergrijs aluminium lijnenspel wisselt zich af met donkergrijs geëmailleerd glas en een glazen façade. De belijning loopt van de plint en eindigt in de kroon. Het volledig transparante glas over de hele hoogte biedt uitzicht over het IJ met daarachter de binnenstad. Inpandige balkons zorgen voor dieptewerking in de gevel. Op de bovenste verdieping springt de gevel terug, om ruimte te creëren voor het rondom lopende balkon van de penthouses op de hoogste etage.

De opbouw

De woontoren heeft een karakteristieke vierkante vorm en telt 24 verdiepingen, waarvan de eerste acht lagen de bredere basis vormen. De begane grond en de eerste verdieping zijn samengevoegd tot een dubbelhoge plint waarin de entree met lobby is gesitueerd, evenals de ruim opgezette fietsenstalling, bergingen en er is ruimte ingericht voor twee commerciële functies. De tweede en derde verdieping bieden plaats aan 70 parkeerplekken, gevolgd door vijf etages met negen woningen per laag. Hierna springt de gevel van het gebouw in en bevatten de verdiepingen elk zeven woningen, met uitzondering van de bovenste laag waar zich vier ruime penthouses bevinden.

Penthouses en het friends-concept

De penthouses onderscheiden zich door een groot hoekbalkon en woonkamers met een hoogte van 5 meter. Naast deze riante appartementen zijn de 48 woningen volgens het friends-concept ontwikkeld. Dit betekent dat één woning geschikt is voor twee eenpersoonshuishoudens met ieder hun eigen huurcontract. De appartementen zijn zodanig ontworpen dat de bewoners beschikken over twee ruime gelijkwaardige slaapkamers en gemeenschappelijke ruimten zoals woonkamer, keuken en badkamer.

Duurzaam wonen

Alle appartementen zijn voorzien van zeer goede isolatie en van balansventilatie. Deze vorm van ventilatie werkt via een warmte terugwinsysteem dat warmte uit de lucht hergebruikt om het huis te verwarmen. Ook frisse lucht op kamertemperatuur wordt hiermee aangevoerd. Daarnaast is de woontoren aangesloten op stadsverwarming en zijn alle woningen uitgerust met vloerverwarming. Het platdak op de achtste verdieping, waar de toren inspringt, heeft een groendak. Mede door deze inpassingen heeft het project een zeer hoge EPC-normering.

Opdrachtgever: AM i.s.m. MN
Programma: 147 appartementen, 580 m2 commerciële functies en 69 inpandige parkeerplaatsen.
Architect: Architectenbureau Paul de Ruiter
Aannemer: BAM
Bouw: juni 2015-najaar 2017

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.