Start Bouwwereld Bouwtechniek Award

Start Bouwwereld Bouwtechniek Award

Nieuws
Door: Petra Starink | 18-01-2012

De Bouwwereld Bouwtechniek Award wil de toepassing van innovatieve bouwtechniek bevorderen en de prestaties van bouwtechneuten uit de anonimiteit halen. De Award werd voor het eerst uitgereikt in 2009. Inschrijven voor de editie 2012 kan nu.

Het uitgewerkte detail, de inventieve oplossing, een originele materiaaltoepassing zijn allemaal aspecten die de kwaliteit van een gebouw bepalen. De duivel zit immers in het detail. Als zorgvuldige detaillering bij gebouwen genegeerd wordt, komen er gegarandeerd problemen van. Dat is meteen ook het doel van de Bouwwereld Bouwtechniek Award: toepassing van hoogwaardige en innovatieve bouwtechniek bevorderen. De inspanning geldt zowel voor grote, prestigieuze projecten als voor de minder opvallende, eenvoudiger gebouwen.

Daarnaast wil Bouwwereld met de Bouwtechniek Award vernuft, creativiteit en betrokkenheid van de bouwtechneut belonen. Bij oplevering kijkt de buitenwereld immers vooral naar de architectonische kwaliteiten van een gebouw. De inspanningen van de bouwtechneut blijft (te) vaak onderbelicht. Bouwwereld gaat met de Bouwwereld Bouwtechniek Award daarin verandering brengen.

Tweede editie

De eerste keer dat de Bouwwereld Bouwtechniek Award werd uitgereikt was in 2009. De prijsuitreiking toen was op de Internationale Bouwbeurs in Utrecht. De prijsuitreiking van de tweede editie is op woensdag 18 april tijdens Building Holland in Amsterdam RAI. Inzenden Bouwwereld Bouwtechniek Award staat open voor abonnees van Bouwwereld en verder voor architecten (ingeschreven in het architectenregister), bouwbedrijven, opdrachtgevers, projectontwikkelaars en adviesbureaus et cetera. Zij kunnen zelf hun gerealiseerde projecten ‘uploaden’ en zo meedingen naar de Bouwwereld Bouwtechniek Award.

Inschrijven

Gebouwen (B enU) die in aanmerking komen voor de Bouwtechniek Award, liggen in Nederland en zijn opgeleverd in de periode januari 2010 en december 2011. De prijs wordt toegekend aan een gebouw (B&U) waarin een inventieve oplossing is toegepast voor een complex bouwtechnische probleem of waarvoor een slim detail is ontworpen of waar spraken is van een inventieve en/of originele materiaaltoepassingen. De jury nomineert maximaal vijf inzendingen. Bij haar beoordeling let de jury er onder meer op of er sprake is van een inventieve oplossing voor een complex bouwtechnisch probleem, of de oplossing nieuw is, of en in hoeverre de oplossing een bijdrage levert aan duurzaamheid en of de oplossing bouwbreed toepasbaar is.

Inzenden kan vanaf 16 januari via www.bouwtechniekaward.nl.
De Bouwwereld Bouwtechniek Award is een initiatief van Bouwwereld in samenwerking met Building Holland

Gek wint Award

De winnaar van de eerste editie (2009) was stadsdeelkantoor Leidschenveen-Ypenburg. Dit gebouw werd door EGM Architecten uit Dordrecht voorzien van een ‘gek’ die zorgt voor natuurlijke ventilatie en daarmee voor een gezond binnenklimaat. Gek is in dit geval een grote blikken ooievaar. Basis van het klimaatsysteem is betonkernactivering, met een warmtepomp en met opslag van warmte en koude in de bodem. In combinatie hiermee is gekozen voor volledig natuurlijke en dus ook stille ventilatie. Hiervoor is in het midden van het gebouw een centraal afzuigkanaal van circa 2,5 meter doorsnee gecreëerd. Door opwarming van lucht werkt die deels op natuurlijke trek. De gek zorgt voor extra trek. Mocht het volkomen windstil zijn, dan treedt automatisch een grote ventilator in werking.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.