Start houten nieuwbouwwijk De Koolvlinder

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

Start houten nieuwbouwwijk De Koolvlinder

Door: Redactie ArchitectuurNL | 25-04-2023

Onlangs is een begin gemaakt met de bouw van nieuwbouwwijk De Koolvlinder te Noord-Scharwoude. De woningen in deze nieuwbouwwijk worden opgebouwd uit houten delen die prefab in de fabriek worden geproduceerd. Wethouder Nils Langedijk van de gemeente Dijk en Waard startte de bouw door symbolisch één van de prefab wanden waterpas af te stellen.

De naam Koolvlinder vormt een link naar de historie van dit gebied, waarin de koolteelt een hoofdrol speelde en de naam Spoorstraat ook een overblijfsel van is. De nieuwe wijk wordt een echt buurtje met 25 koopwoningen waaronder eengezinswoningen en starterswoningen. Kleinschalig, ruim van opzet en met veel groen. 

De woningen die in aanbouw zijn in De Koolvlinder, worden in hout uitgevoerd. In de fabriek worden de woningen geproduceerd, waarna de delen op de bouwplaats in elkaar worden gezet en afgebouwd. Houtbouw heeft diverse voordelen. Zo wordt bespaard op de CO2 uitstoot door te kiezen voor houtbouw en is het materiaal oneindig hernieuwbaar. Hout is licht van gewicht, makkelijk verwerkbaar en het zorgt voor een duurzame, gezonde en prettige leefomgeving.

Verder voldoen alle woningen aan de nieuwste duurzaamheidsnormen en zijn gasloos. Altijd heerlijk comfortabel in het huis met triple glas, overal vloerverwarming en -koeling.

Directeur en wethouder

Timpaan is de ontwikkelaar van de wijk, de aannemer is Henselmans Bouw en Ontwikkeling. De start van de bouw werd half april in het bijzijn van de blije toekomstige bewoners gevierd. Na de officiële handeling van de wethouder kregen zij de gelegenheid om elkaar te ontmoeten.

Namens Timpaan was directeur Ingeborg de Jong aanwezig, namens Henselmans directeur Arnold Henselmans. De Jong: “Timpaan heeft het convenant ‘Green Deal Houtbouw’ van de Metropoolregio Amsterdam ondertekend. Hiermee committeren wij ons om de komende jaren meer houtbouw in te zetten in onze projecten. De Koolvlinder is daar een prachtig voorbeeld van! De mix van woningen voor verschillende doelgroepen maakt dit een echt Timpaan project.”

Langedijk: “Veel mensen kennen wel iemand die op zoek is naar een huis. In Dijk en Waard blijven we bouwen. Het is belangrijk om huizen te bouwen die passen bij verschillende woonwensen, in verschillende prijsklassen en types. Geweldig om de toekomstige bewoners, van gezin tot starter, te ontmoeten die in De Koolvlinder hun nieuwe thuis hebben gevonden.”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.