Start met de bouw van SAWA

Actualiteiten, Nieuws

Start met de bouw van SAWA

Door: Redactie ArchitectuurNL | 22-11-2022

Op een feestelijke bijeenkomst op 18 november is het symbolische startsein gegeven voor de bouw van SAWA. SAWA is het eerste circulaire houten woongebouw van 50 meter in Nederland en is ontwikkeld is door Nice Developers en TBI-onderneming ERA Contour. Mei architects and planners tekende voor het ontwerp.

Het startmoment bestond uit het vullen van een speciale SAWA plantenbak met een selectie van planten die uiteindelijk op de groene terrassen van het gebouw een plek krijgen. Deze handeling werd uitgevoerd door een toekomstige bewoner van SAWA, de gemeente Rotterdam, de ontwikkelaars van Nice Developers en ERA Contour, Mei architects & planners en de belegger Focus Real Estate. De plantenbak is vervolgens overhandigd aan Tuin op de Pier, een groen buurtinitiatief direct naast de bouwplaats. Zij beheren de plantenbak totdat SAWA gereed is. De verwachting is dat dit eind 2024 zal zijn.

Woningen

In SAWA komen vijftig middenhuur woningen, twintig vrije sector huurwoningen en 39 koopwoningen. Alle nieuwe bewoners wonen straks in een duurzaam houten gebouw met 700 strekkende meter aan plantenbakken met 19 verschillende soorten planten. Hiermee biedt het gebouw ook veel leefplekken voor vogels, vlinders en bijen waarmee het de biodiversiteit versterkt.

Bouwmateriaal: hout

SAWA wordt voor 90% van CLT (cross laminated timber) gemaakt waarmee de hoeveelheid beton tot een minimum is beperkt. Ook op de CLT-vloeren wordt geen beton gestort maar gebruik gemaakt van droge ballast. Hiermee is het gebouw volledig circulair en losmaakbaar. De CLT-delen worden grotendeels prefab aangeleverd en vervolgens gemonteerd op de bouwplaats. Dit zorgt voor minder handelingen op de bouwplaats zelf, waardoor er weinig overlast is en schoon kan worden gebouwd.

Door het gebruik van deze grote hoeveelheden hout stoot het gebouw bovendien geen CO2 uit, maar slaat het juist CO2 op. Volgens de berekeningen gaat het hier om 5.000 ton. Daarbij is het hout afkomstig uit duurzaam beheerde bossen in Duitsland waar geldt dat voor iedere boom die ndig is voor de bouw van SAWA, er vier verschillende soorten bomen worden teruggeplant.

Persfoto: ©JerryLampen
Impressies: ©Beeldenfabriek + Mei architects and planners

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.