Start samenbouwproject Overhoeks – Rotterdam

Actualiteiten, Nieuws

Start samenbouwproject Overhoeks – Rotterdam

Door: Redactie ArchitectuurNL | 28-12-2021

Langs de Laan op Zuid in Rotterdam is onlangs begonnen met de bouw van het samenbouwproject Overhoeks. Bijzonder is dat de toekomstige bewoners samen de bouwgroep vormen en zelf de indeling van hun eigen appartement bepalen; begeleid door een architect. Deze manier van ontwikkelen (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap of kortweg CPO) vergroot de betrokkenheid van de bewoners en hun buurt.

Overhoeks is het vierde en laatste project binnen ‘Overmaas’ waarin ook de projecten Overture, Overtuin en Overmaat zijn ontwikkeld. Het betreft een markant appartementengebouw met 47 appartementen over zeven woonlagen met ruimte voor een kleine horecavoorziening op de begane grond. Daarnaast omvat het project acht gezinshuizen.

Het gebouw maakt onderdeel uit van de Afrikaanderwijk en gebiedsontwikkeling Parkstad. Er worden veel nieuwe typen woningen toegevoegd aan het gebied waardoor er een betere mix aan woningen ontstaat. Naar verwachting is de nieuwbouw begin 2023 gereed.

Projectverloop

Het ontwerp van de buitenkant is al klaar. De indeling bepalen de bewoners echter zelf, ondersteund door een Overhoeks architect. Er is dus geen ontwikkelaar maar de architecten nemen het initiatief en organiseren een groep die zich verenigt tot een vereniging van opdrachtgevers. Omdat er geen ontwikkelaar is, betalen de bewoners wat het project kost.

Bij dit project zijn de architectenbureaus Bureau MASSA, JagerJanssen en De Nijl betrokken. ‘Het bijzondere is dat de architecten hier de eerste stap hebben gezet om een aantrekkelijk plan te ontwikkelen’, vertelt Koos Kok, architect bij Bureau MASSA. ‘Hiermee konden wij toekomstige bewoners enthousiast maken om in de wijk te komen wonen. Met de mogelijke nieuwe bewoners is er een vereniging opgericht. Vervolgens is deze vereniging onze opdrachtgever geworden.’

Woningen

De appartementen zijn onderverdeeld in verschillende typen. Zo zijn er de brede City appartementen met zicht op de stad, de grotere Hoek appartementen met een overhoekse oriëntatie en de Terras appartementen met een dubbele oriëntatie op de stad en de daktuin. Alle appartementen beschikken over een buitenruimte én een gedeeld terras.

De acht gezinshuizen zijn onderverdeeld in vier dijkhuizen aan de Hilledijk en vier laanhuizen aan de Laan op Zuid. Alle woningen zijn ruim 7 m breed en vier lagen hoog; dit biedt bijzondere indelingsmogelijkheden en veel licht.

Afbeeldingen: Overmaas, bureau MASSA, JagerJanssen en De Nijl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.