Start uitvoering plan Aalmarkt/Catharinasteeg

Start uitvoering plan Aalmarkt/Catharinasteeg

Actualiteiten, Nieuws
Door: Peter Visser | 21-04-2015

Deze maand begint in Leiden de transformatie van de omgeving van de Aalmarkt tot een levendig winkel- en verblijfsgebied. Naar ontwerp van Rijnboutt wordt dit gebied, in het hart van de stad, grondig aangepakt. Met respect voor de monumenten komen er nieuwe woningen en winkelruimte bij. De oplevering staat gepland voor de tweede helft van 2016.

Het Aalmarktproject is bedoeld om het winkelgebied in de Leidse binnenstad te vergroten en te versterken. ‘Op uitdrukkelijk verzoek van de gemeente Leiden komen hier grotere winkels,’ licht architect Kees Rijnboutt toe. ‘Er zijn veel kleine historische pandjes in Leiden. Winkelformules die graag in grote panden zitten, kunnen hier geen plek vinden. Met dit project voegen wij iets toe wat er nog niet was. Dat is goed voor het vestigingsklimaat en de economie.’

Oud en nieuw

Het gaat om grote nieuwe winkelunits van circa 300 tot 3.000m², en 21 appartementen. Het ontwerp van Rijnboutt combineert bestaande monumentale panden met nieuwbouw. Deze ontmoeting van oud en nieuw zorgt voor een bijzondere, aantrekkelijke sfeer. Qua vormgeving, massaopbouw en materialisatie sluit het complex aan op de fijnmazige structuur van de Leidse binnenstad.

Het monumentale karakter van de bestaande gebouwen blijft behouden. ‘Het gaat om acht gemeentelijke en acht rijksmonumenten,’ zegt Kees Rijnboutt. ‘Dat plaatste ons voor een grote uitdaging: hoe kun je dan toch bestaande winkelpanden vergroten?’

De gevonden oplossing heeft iets weg van een chirurgische ingreep. In het Stadsgehoorzaalblok worden enkele monumentale panden respectvol samengevoegd, waardoor grotere winkelunits ontstaan.

Nieuwe straat en brug

Door een doorbraak in het Stadsgehoorzaalblok ter hoogte van het gat van Van Nelle (ontstaan in 1976 door de sloop van het modernistische pand van Brinkman en Van de Vlugt) wordt de verbinding tussen de winkelstraten Haarlemmerstraat en de Breestraat sterker. Voor de doorbraak moet wel een monumentaal pand aan de Breestraat wijken.

De Catharinasteeg, gaat samen met de nieuwe Catharinabrug (ontwerp DP6) en het naastgelegen Waagblok zorgen voor een sterke verbetering van het winkelcircuit. In de Catharinasteeg komt een mix van grote en middelgrote winkelruimten, met daarboven appartementen.

[map]

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.