State of Architecture wint selectie uitbreiding Cyclotron gebouw TU/e

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

State of Architecture wint selectie uitbreiding Cyclotron gebouw TU/e

Door: Redactie ArchitectuurNL | 27-04-2023

Een cyclotron is een deeltjesversneller voor kernfysisch onderzoek die in Eindhoven wordt geëxploiteerd door Accelerator Technologies (AccTec). Voor de nieuwe KIUBE Cyclotro is een nieuwe bunker nodig die State of Architecture zal ontwerpen. De uitbreiding betreft aan aanbouw die direct met het hoofdgebouw is verbonden.

“We zijn trots dat ons ontwerp een architectonische bijdrage levert aan het technisch programma van het Cyclotron”, vertelt architect Bruce Verdonschot van STATE. “Hiervoor hebben we unieke beeldbepalende kenmerken toegevoegd die een weerspiegeling zijn van wat zich afspeelt in het gebouw.”

Bunker

Het essentiële onderdeel van de uitbreiding is de ‘bunker’ voor de deeltjesversneller. Hier verwijst de architectonische expressie ook naar door zijn massieve vorm en het gebruik van rauwe materialen. De soberheid zit hem in de herhaling van het gevelontwerp, wat voor een modulair karakter zorgt.

 

De kenmerken in structuur, grid en regelmaat van de TU Eindhoven zijn verwerkt in het ontwerp in de vorm van repetitie en modulariteit in de gevel. Het accent in de gevel is daarbij gelegd op de opening die de achterliggende functie blootgeeft. Door de buitenwanden schuin naar binnen te plaatsen, ontstaat er vervolgens een subtiele knik, die de gevelopeningen accentueert. Deze vormen vervolgens een contrast met de massiviteit van het gebouw en de enorme betonnen kern.

Binnen het ontwerp is gekozen voor een monolithische aanpak waarin het interieur en het exterieur overgaat en het pure materiaal, beton, centraal staat.

Luchtsluis

De uitbreiding is uitgevoerd als aanbouw die direct met het hoofdgebouw is verbonden. Het gebouw is in het ontwerp losgekoppeld door een luchtsluis om zo een separaat bouwvolume te krijgen. Verder combineert een nieuw trappenhuis, die centraal in het ontwerp is gepositioneerd, de twee routes van de bestaande trappenhuizen in een nieuwe meer efficiënte routing. Door middel van het geopende trappenhuis en de luchtsluis wordt de gebruiker verrast door de lichte en transparante binnenkant in contrast met de gesloten buitengevel.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.