Stationsentree wordt theekoepel

Stationsentree wordt theekoepel

Nieuws
Door: Jacqueline Knudsen | 31-08-2011

Woningcorporatie Vivare, zorgverlener Siza, en KuiperArnhem Bouw en Ontwikkeling realiseren gezamenlijk het T-HUIS in park Presikhaaf in Arnhem. Naar ontwerp van K3 architectuur. In 2012 zal het koepelgebouwtje, de voormalige entree van het station Arnhem Centraal aan de Sonsbeekzijde, een nieuwe ontmoetingsplek en horecagelegenheid in park Presikhaaf zijn.

 

Huisarchitect van de Spoorwegen

Het zeshoekige betonnen entreegebouw met ronde koepel (1954) is net als het hele station ontworpen door de huisarchitect van de Spoorwegen, architect Herman Schelling. Vanwege de belangrijke architectonische, cultuurhistorische en iconische waarde heeft de gemeente besloten het gebouw te verplaatsen naar park Presikhaaf, nabij de vijver. Het koepelgebouw moest plaats maken voor de extra sporen op station Arnhem. Bovendien was het gebouw te klein om dienst te blijven doen als toegang voor het groeiend aantal reizigers. Architectenbureau UNStudio heeft een nieuw toegangsgebouw ontworpen. Het oude entreegebouw is zorgvuldig in onderdelen afgebroken.

 Koepel herbouwen

Vivare nam het gebouw over van de NS en schonk het gebouw symbolisch aan de wijk Presikhaaf als afscheidcadeau bij het vertrek van toenmalig voorzitter van de Raad van Bestuur, Rob Jansen. In park Presikhaaf wordt de koepel een koffie- en theeschenkerij met mogelijkheden om te lunchen, waarvan Siza de exploitatie verzorgt. Siza is een organisatie die mensen met een handicap ondersteunt. Kuiper Bouw gaat de koepel herbouwen. K3 architectuur en stedenbouw maakte het ontwerp voor hergebruik als theehuis. Het koepelgebouwtje kende stalen kozijnen die nu worden vervangen door kozijnen met een even slank aluminium renovatieprofiel. Bij het demonteren van het pre-fab gebouwtje is de koepel helaas gesneuveld; door de bijzondere constructie van het dak (in ceramique fusée) kon dit niet in gedeelten worden verplaatst. De koepel wordt opnieuw met houten ribben gereconstrueerd. Bij de herbouw van het gebouw wordt er ook een aanbouw aan toegevoegd om als theehuis goed te kunnen functioneren. Die komt aan de zijde waarop het entreegebouw aansloot op de voetgangersbrug. De glazen gevels komen het meest in het zicht te liggen. Het gebouwtje niet op een verhoging gebouwd, zoals op de maquettefoto, maar direct op maaiveld. Het zwevende karakter van de oorspronkelijke situering gaat hiermee helaas verloren.

Ceramique fusée is een bouwmethode voor daken en bruggen. Het bestaat uit in elkaar geschoven keramische pottenbuizen, lijkend op draineerbuizen. Hiermee kunnen boog- en koepelconstructies worden gemaakt. Er kunnen verschillende lagen fusée ceramique over elkaar aangebracht worden. De fusée -ceramique-lagen worden afgewerkt met beton. De constructie is licht en goed isolerend.

Aanvullende gegevens

Architect K3 Architectuur
Opdrachtgevers Vivare Arnhem
Uitbater Siza Arnhem
Aannmere Kuiper Arnhem
Constrcucteur Van der Werf Lankhorst, Arnhem
Realisatie 2011-2012
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.