Stationsplein op dak fietsenstalling

Stationsplein op dak fietsenstalling

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 22-04-2009

Het heet wel Stationsplein West, maar eigenlijk is het het dak van een fietsenstalling dat aan de westkant van Utrecht CS komt te liggen. Dat is ook te zien aan het voorlopig ontwerp dat onlangs werd gepresenteerd: veel steen en geen sprietje groen bovenop de ruimte waar 5000 fietsen geparkeerd kunnen worden.

Oppervlak
Het nieuwe station bovenop de stalling voor 5000 fietsen. Stationsplein West wordt een bovenplein, dat via een superbrede, luie trap 8 meter hoogte moet overbruggen en daarna overgaat in het Jaarbeursplein beneden. De twee samen beslaan een gigantisch oppervlak van 220 bij 100 meter. Ter vergelijking: het wordt groter dan het Vrijthof in Maastricht.

Er is een strikte taakverdeling tussen de twee pleinen: boven vooral de aan- en afvoer van treinreizigers, beneden een lege ruimte voor evenementen en concerten.

Verblijfsruimte
Maar het is ook de bedoeling dat het Stationsplein West een prettige plek wordt om even rond te hangen. In architectenjargon: een aangename verblijfsruimte. Daarom komen er verhogingen her en der op de trappen, zodat deze zitgelegenheid bieden, die te vergelijken is met die van een stadion.

Er komen op het plein zelf geen winkeltjes. “Je gaat midden op het plein niet struikelen over de patatkramen,” vertelt landschapsarchitect Mathieu Derckx, die is ingehuurd door architectenbureau Kraaijvanger • Urbis.

Vides
De hoogte, ligging en contouren van het plein zijn ingegeven door de onderliggende fietsenstalling. Vooralsnog wordt dit met 5000 klemmen de grootste van Nederland. De verbinding tussen boven en beneden ontstaat door vides, die zorgen voor daglicht in de stalling. Bovendien moeten de glazen lichtkoepels de sociale veiligheid vergroten, doordat zichtbaar is wat tussen de fietsen gebeurt.

De stalling van architect Dick Baggerman krijgt een 6 meter breed ‘vals plat’ fietspad in het midden, met zijstraten vol fietsenklemmen. Het gebouw telt drie verdiepingen; de bovenste twee hebben de vorm van terugwijkende balkons – ook weer voor de sociale veiligheid.

Bron: AD.nl

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.