Steen zweeft van Rotterdam naar Sjanghai

Steen zweeft van Rotterdam naar Sjanghai

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 03-05-2010

Museum Boijmans Van Beuningen stuurt ‘Het Is Me Wat’ van Wim T. Schippers in voor de World Expo 2010 in Sjanghai. Hier laat het kunstwerk, een grote zwevende steen, vanaf dit weekend internationale bezoekers versteld staan. In november komt het krachtige werk weer terug naar Rotterdam.

Het kunstwerk is in Sjanghai te zien in het Nederlandse paviljoen. Nederland promoot in Sjanghai de creativiteit, duurzaamheid en innovatie van ons land.

Het is me wat
Wim T. Schippers trotseert met zijn werk ‘Het Is Me Wat’ de zwaartekracht. Samen met studenten van de TU Delft ontwikkelde hij een steen die boven een sokkel zweeft. Deze steen kan de zwaartekracht tarten door drie elektromagneten die kracht uitoefenen op magneten die in de zwevende steen zijn verwerkt. De magnetische krachtvelden zorgen ervoor dat het rotsblok in de lucht blijft zweven. Op de sokkel zijn op de vier zijden de woorden ‘Het’, ‘Is’, ‘Me’ , ‘Wat’, gegraveerd.

Duizend kilo
De steen van circa twee vierkante meter ziet eruit als een loodzware kei van natuursteen. Het zwevende gevaarte weegt echter maar vijftien kilo en is gemaakt van bewerkt purschuim rond een lichtmetalen frame. Van binnen bevat deze kunststeen drie zogeheten zeldzame aarde magneten. De rechthoekig sokkel van Belgisch hardsteen, met daarin verschillende magneten en regelsystemen, weegt wel meer dan 1000 kilo.

Onzichtbare krachten
Schippers ontwierp het werk voor het ministerie van Volkgezondheid, Welzijn en Sport, waar het op 16 december 1999 werd onthuld. Sinds 2005 is het kunstwerk, dat eigendom is van de Rijksgebouwdienst, in langdurige bruikleen gegeven aan Museum Boijmans Van Beuningen. In het entreegebied, direct bij de ingang, doet het volwassenen en kinderen dagelijks versteld staan van de onzichtbare krachten. In november zal de steen weer terug naar Rotterdam keren.

Wim T. Schippers
Wim T. Schippers is een Nederlands televisiemaker, radiomaker, schrijver en beeldend kunstenaar. Zijn beeldende kunst heeft verwantschap met Fluxus, Pop art en conceptuele kunst. Als theatermaker maakt hij gebruik van humor en absurditeit. Als schrijver creëert hij vaak nieuwe woorden. Museum Boijmans Van Beuningen bezit verschillende werken van Wim T. Schippers waaronder ‘Tulips’ (1965) en ‘The Eggs’ (1966).

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.