Stefan Kolen wint internationale architectuurprijs

Stefan Kolen wint internationale architectuurprijs

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 27-11-2007

De architectuur van een gebouw kan van belangrijke invloed zijn op het behandelproces van astmapatiënten. Het ontwerp voor een astmakliniek en zorghotel in Rotterdam van Stefan Kolen laat dit zien. Kolen, junior architect bij DHV, studeerde succesvol af met dit ontwerp aan de TU Eindhoven

Door onder andere de onconventionele inzet van liften en trappen wordt de architectuur onderdeel van de behandelmethode gemaakt. Het project van Kolen wordt beloond: onlangs won hij in Tokyo de GUPHA student competition (Global University Programs in Healthcare Architecture).

Gezonde berglucht
Kolen ontwierp onder begeleiding van prof. Ir. Bas Molenaar in het afstudeeratelier ‘Healing Environment / AIR’ van de TU Eindhoven het project ‘Dutch Mountain’, waarbij gezonde berglucht wordt teruggebracht in hartje Rotterdam.

De expressieve gebouwvorm van de astmakliniek telt meerdere lagen. Iedere laag heeft een specifiek thema (behandeling, sport, ontspanning). De thema’s in het gebouw zijn met 1 lift bereikbaar, die alleen bij dat thema stopt. De thema’s onderling zijn gekoppeld met behulp van een spiraal die bestaat uit trappen en hellingbanen. Deze geeft vorm aan een gedifferentieerd netwerk van ruimtes en brengt diverse prikkels teweeg.

‘Op die manier zal de astmapatiënt het gebouw steeds verder willen ontdekken. Door de diverse prikkels wil ik stimuleren dat de patiënt zijn grenzen leert kennen en deze zelfs kan verleggen’, zo licht Kolen zijn ontwerp toe.

Tweede prijs
Eerder dit jaar kreeg Kolen de tweede prijs van de Student Health Design Awards in Londen. Dit betrof een initiatief van de stichting Architects for Health, verbonden aan het Royal Institute of British Architects.

Het GUPHA platform, waar ook de TU Eindhoven aan deelneemt, bestaat nu circa 8 jaar en heeft tot doel kennis uit te wisselen tussen alle universiteiten die zich met gezondheidszorg bezighouden. Gegroeid van een tiental enthousiaste pioniers tot circa 300 deelnemende universiteiten nu.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.