Architecten|en|en ontwerpen Sterrenschool Son

Architecten|en|en ontwerpen Sterrenschool Son

Nieuws
Door: Petra Starink | 24-03-2014

In Son is de officiële start begonnen van de nieuwe Sterrenschool. Het ontwerp is gemaakt door architecten|en|en. Het wordt de eerste school in Noord-Brabant die werkt volgens het innovatieve onderwijsconcept. 

Een Sterrenschool gaat uit van individuele leerlijnen voor het  kind, dus optimale integratie van kinderopvang, contact met de buurt en ruime openingstijden van de school. Klaslokalen hebben plaats gemaakt voor grote flexibele thuisruimtes. Er is een open leer centrum, een restaurant, studio, winkel en theater. Een belangrijk onderdeel van het gebouw is een brug die de verbinding vormt met de Brink waaraan de school ligt.

Duurzaamheid als uitgangspunt

Bij de ontwikkeling van de Sterrenschool is duurzaamheid een ontwerpuitgangspunt geweest. Er is gekozen voor een compacte bouwvorm met een slimme oriëntatie. De robuuste schil zorgt voor accumulerend vermogen en heeft een hoge isolatie waarde van 6 (norm is 3,5). Drager en inbouw zijn gescheiden waardoor het gebouw flexibel en toekomstbestendig is. Traditionele materialen die hun waarde hebben bewezen worden toegepast. Het ”Vlaams” metselverband is nieuw leven ingeblazen door dit uit te voeren met twee steentypen, een rode handvorm en een aubergine strengpers, die vervolgens stootvoegloos wordt gemetseld.  Ter plaatse van een grote patio worden de strengpers koppen uit het metselwerk weggelaten waardoor het geheel transformeert van ”Vlaams” naar “Braziliaans” verband.

Brug als veilige verbinding

De groene Brink wordt de speelplaats van de school. Door de aanwezigheid van een belangrijke verkeersroute tussen school en Brink, heeft architecten |en|en vanaf het begin van het ontwerp ingezet op het realiseren van een brug tussen school en Brink als veilige verbinding. De brug wordt uitgevoerd als kunstwerk en hiervoor is extra budget vrijgemaakt. Drie kunstenaars; Frank Havermans, Jeroen Doorenweerd en André van de Wijdeven maken een ontwerp voor de brug. Deze maand presenteren zij hun plan. De oplevering van de school wordt verwacht in december 2014.

Projectgegevens:
Ontwerp: architecten en|en, Eindhoven
Opdrachtgever: Platoo openbaar onderwijs, Helmond
Kinderopvanh: Korein, Eindhoven
Projectmanagement: Laride, Veldhoven
Adviseur constructies: Archimedes, Eindhoven
Adviseur E/W: Nobel advies, Broekhuizen
Aannemer B: Adriaans aannemersbedrijf, Helmond
Aannemer W: Van delft Installatie BV, Drunen
Aannemer E; Hopenbrouwers Electrotechniek, Udenhout
BVO: 1047 m2
Start ontwerp: augustus 2013
Oplevering: december 2014

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.