Stijlkamer Springer ernstig beschadigd

Stijlkamer Springer ernstig beschadigd

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 07-01-2008

De brand die tijdens de jaarwisseling woedde in een monumentaal pand aan de Amsterdamse Herengracht heeft een negentiende-eeuwse stijlkamer van architect Jan Springer ernstig beschadigd. Dat bevestigde directeur Esther Agricola van Bureau Monumenten en Archeologie (BMA) vrijdag naar aanleiding van een bericht in Het Parool.

Tuinhuisje Gosschalk
Ook het tuinhuisje van de hand van de negentiende-eeuwse architect Isaac Gosschalk heeft schade opgelopen. Deze beide ruimtes maakten het pand, gebouwd in de zeventiende eeuw, volgens Agricola uniek. ,,Een medewerker van ons heeft er in een bakje van een kraanwagen boven gehangen en de muren staan nog overeind.”
Over de precieze schade kon de directeur nog niets zeggen.

De brand in de woning op nummer 132 ontstond vermoedelijk door een vuurpijl. De bovenste drie verdiepingen brandden volledig af. Twee brandweermensen raakten gewond tijdens de bluswerkzaamheden.

Hoewel het pand in de zeventiende eeuw is gebouwd, waren er nog weinig schatten over uit die tijd. ,,In 1911 is het grondig aangepakt en getransformeerd”, aldus Agricola.

Bron: De Nederlandse Brandweer / ANP

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.