Stoelen van ziekenhuisafval

Actualiteiten, Materialen, Nieuws, Productnieuws

Stoelen van ziekenhuisafval

Door: Redactie ArchitectuurNL | 29-06-2022

Onder de naam Blue Finn ontwikkelde Vepa in samenwerking met Bywyd een stoel van operatieafval. De zitting en kuip zijn gemaakt van Bluewrap; een materiaal dat veel ziekenhuizen en andere zorginstellingen gebruiken voor het steriel houden van medische instrumenten. Dit materiaal wordt echter slechts eenmaal gebruikt en daarna weggegooid. Dit terwijl ziekenhuizen er juist naar streven om hun afval te verminderen.

Hiervoor is nu een oplossing gevonden. Bluewrap was al geschikt om opnieuw te gebruiken, maar had voor meubilair te laagwaardige eigenschappen. Op basis van een techniek van Bywyd’s is het nu toch gelukt om het materiaal te upcyclen tot een geschikt materiaal voor onder meer stoelen.

De Blue Finn is inmiddels onderdeel van een brede collectie stoelen gemaakt van gerecyclede kunststoffen. Hij is beschikbaar als barkruk, halfhoge barkruk en gewone stoel. Verder is het ontwerp zodanig gemaakt dat alle onderdelen na gebruik eenvoudig zijn te demonteren en opnieuw te gebruiken. Zo zijn de zittingen en kuipjes te shredderen tot een basismateriaal dat opnieuw is om te vormen tot onderdelen.

Alle meubels worden volledig in de eigen fabrieken van Vepa in Hoogeveen en Wijchen geproduceerd. gemaakt. Doordat hij volledig in de regio wordt gemaakt, bespaart de stoel ongeveer 35% CO2 ten opzichte van virgin kunststof.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.