Stoere baksteen voor woongebouw RIV//

Nieuws

Stoere baksteen voor woongebouw RIV//

Door: Petra Starink | 03-05-2018

In de Rivierenbuurt in Amsterdam staat woongebouw RIV// van NEXT architects. Aan de gevels kreeg het woongebouw de Hagemeistersortering Gent. De rode baksteen verwijst naar de architectuur van de Amsterdamse School, kenmerkend voor Oud Zuid en de Rivierenbuurt.

Stoere baksteen verwijst naar Berlage

In het woongebouw zijn 44 koopwoningen en 23 huurwoningen ondergebracht. De Rivierenbuurt is in de jaren 20 en 30 gebouwd als onderdeel van Berlages uitbreidingsplan Plan Zuid. Ten westen van RIV// ligt de Zuidas. Projectarchitect Joost Lemmens van NEXT architects zegt: “Die twee karakteristieken waren het vertrekpunt van het ontwerp. We wilden hier een sculpturaal gebouw uit één stuk, een monoliet waarin het collectief sterk zou worden uitgedrukt maar ook de individuele woningen zichtbaar zouden zijn”.

Gevels verspringen

Dat resulteerde in een woongebouw dat sterk geleed is. Lemmens: “De geleding is gestuurd door het uitzicht, de privacy en de daglichttoetreding. We hebben in de gevels vlakken vooruit en achteruit geduwd, geaccentueerd met lijsten van wit beton. Bij de penthouses is die geleding nog eens extra aangezet, met urban windows die naar alle windrichtingen uitzicht bieden op de stad”.

Stoere baksteen

Baksteen speelt in RIV//een belangrijke rol. NEXT architects zocht daarbij ‘een iets stoerdere steen. De projectarchitect wilde geen te effen steen en geen al te herkenbare handvormsteen met veel reliëf: “Wel gemêleerd, maar iets gladder. Er wed gekozen voor de “Gent” van Hagemeister. In overleg met Hagemeister is ervoor gekozen om in RIV// de achterkant van de steen te gebruiken. Die fuss-zijde heeft, door het stapelen van de stenen in de productie, zichtbare kolenbrandstrepen.”

Gent van Hagemeister

De achterzijde van de “Gent” heeft standaard een gele kleur. Lemmens: “Wij wilden aan de gevels van RIV// echter niet dat hele gele, maar een zachtrode kleur.” Hagemeister paste daarop het bakproces aan, met als eindresultaat een “Gent” met een rode fuss-zijde, voorzien van een lichte gele ondertoon.

Baksteen met kolenbrandstrepen

In de gevels zie je van nabij de karakteristieken van de steen heel duidelijk – de kolenbrandstrepen, het geel; de steen is rijk aan details. Van afstand domineert het zachte rood en levert de steen een homogeen beeld op. Op een aantal prefab lateien met steenstrips na, is al het metselwerk traditioneel uitgevoerd. Het woongebouw kreeg stootvoegloos metselwerk met een donkere terugliggende lintvoeg, De voegen aan het RIV//-gebouw zijn relatief smal. Het metselwerk onderstreept de horizontale belijning van het gebouw.

Projectgegevens
Opdrachtgever: Cradle of Development Vastgoedontwikkeling, Amsterdam
Architectuur: Next Architects, Amsterdam
Projectteam: Marijn Schenk, Joost Lemmens,Bart Reuser, Michel Schreinemachers, Douwe Strating en Geert Durk de Jong
Hagemeistersortering: “Gent” FU BDF SF (240 x 90 x 51 mm)
Gemetseld geveloppervlak: ca. 5.000 m²

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.