Stoere titanium vleugels voor station

Stoere titanium vleugels voor station

Nieuws
Door: Jacqueline Knudsen | 29-02-2012

Dinsdagavond 28 februari  is de perronkap van station Groningen Europark gemonteerd. De kap wordt als een bouwpakket in elkaar gezet, waardoor snelle montage mogelijk is en er zo min mogelijk zwerfvuil ontstaat. Architecten Nienke van de Lune en Peter Heideman van Movares hebben de perronkap ontworpen. Opdrachtgevers zijn de Gemeente Groningen en ProRail.

De perronkap is gemaakt van duurzame en innovatieve materialen.  Zo zijn de vleugels van de kap van titanium en is de glasstraat gemaakt van het speciale koudgebogen glas. Titanium geeft de kap een stoer en elegant uiterlijk. Het gebruik van koudgebogen glas is naast duurzaam ook innovatief. Deze speciale glassoort blijft, ook na lange duur, helder en doorzichtig zonder dat er speciale zorg aan besteed hoeft te worden. “Groningen krijgt er een station bij waar  comfort  voor de reiziger voorop staat’’, belooft architect Nienke van de Lune.

Titanium vleugels

De twee titanium vleugels rusten alleen op de lift en een portaal waardoor ze een zeer grote vrije overspanning hebben. De functionaliteit van het perron is hierdoor optimaal en geeft het energiezuinige station een mooi aanzicht. In de kappen zijn onder meer camera’s, verlichting en leidingen volledig geïntegreerd. Er hangt bijna niets op of aan het dak. In het middendeel laat koudgebogen glas (een gepatenteerde uitvinding van Movares) daglicht toe.

De kap is in de fabriek in elkaar gezet en kan hierdoor snel op locatie worden gemonteerd. De montage duurt negen dagen en valt in de negendaagse buitendienstregeling.  Eind 2012 wordt het nieuwe station in gebruik genomen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.