Stoomketelfabriek Deprez Tilburg monument

Stoomketelfabriek Deprez Tilburg monument

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 04-11-2008

De voormalige stoomketelfabriek van de Gebroeders Deprez in Tilburg is aangewezen als beschermd gemeentelijk monument. Volgens het college van de Brabantse stad neemt de fabriekshal aan de Lange Nieuwstraat een bijzondere plaats in.

Behoud van dit industriële erfgoed is onder andere van belang vanwege de historische waarde. De stoomketelfabriek was een belangrijke sociaaleconomische stimulans voor industriële ontwikkeling van de regio en van Tilburg als textielstad.

Ornamentiek
Daarnaast heeft het gebouw ook een belangrijke architectuurhistorische en typologische waarde. De architectuur van de voorgevel, de sheddaken en de draagconstructie geven het gebouw de typische fabrieksarchitectuur. Het sluit aan bij de architectuur van de nabij gelegen NS Werkplaats waarvan delen ook als industrieel erfgoed behouden blijven.

Maar ook het materiaalgebruik en de ornamentiek maken het gebouw bijzonder. Tot slot is het Deprez-gebouw één van de laatste voorbeelden van historische bedrijfsgebouwen in de binnenstad van Tilburg.

Renovatie
Het pand verkeert bouwkundig in een matige staat en restauratie in combinatie met renovatie en hergebruik is noodzakelijk. De monumentencommissie heeft in juli ingestemd met een renovatie- en restauratieplan. De provincie stelde een substantiële subsidie van € 500.000,- in het vooruitzicht. Voor het verkrijgen ervan was aanwijzing als gemeentelijk monument een vereiste.

Architecten André van Stigt en B. Massop leggen op dit moment samen met het Monumentenfonds Brabant en de gemeente de laatste hand aan een renovatieplan. De restauratie en renovatie zal begin 2009 starten.

Bron: Gemeente Tilburg

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.