Straatjutten in Utrecht

Straatjutten in Utrecht

Nieuws
Door: Jacqueline Knudsen | 24-04-2012

In drie Utrechtse wijken is een container gevuld met gevonden materiaal uit de buurt waarmee binnen een week een huisje is gebouwd. Vervolgens verhuizen deze drie bouwwerken naar de Neude waar ze samen een paviljoen met bar en programmering vormen.

Foundation

Tijdens het internationale Public Design festival in Milaan realiseren ontwerpers Rikkert Paauw en Jet van Zwieten hun eerste zelfgemaakte huis onder de naam Foundation. Er wordt een container neergezet op de parkeerplaats van een supermarkt in een volksbuurt en Jet en Rikkert trekken met een klein team de wijk in om spullen te verzamelen. Niet alleen spullen van de straat, ook restjes hout uit schuren, in onbruik geraakte meubels van zolder en afgedankte interieurs van lokale ondernemers worden meegegeven voor het project. In een week tijd transformeert de container tot een compleet gebouwtje met bar.

In Wenen krijgt tijdens de Vienna Design week van 2010 en tijdens de Milanese Public design festival in 2011 een vervolg. In elke wijk ontstaat een ander bouwwerk met materialen die herkenbaar zijn voor deze plek.

Straatjutten in drie wijken

In april vestigden de ontwerpers zich met hun team een week in Wittevrouwen, Kanaleneiland en Leidsche Rijn met een container. Met bakfietsen struinden ze de buurt af, straatjuttend en rondvragend, op zoek naar bouwmaterialen en oude meubels. Hiermee bouwden ze in iedere wijk een huis met de container als basis (foundation). Bewoners konden ook spullen komen brengen en eventueel meebouwen. Gelijktijdig is er gefilmd en zijn er geluiden opgenomen.

Paviljoen op de Neude

Na drie weken jutten en bouwen verhuizen de gebouwtjes naar de Neude, waar van 5 tot en met 10 mei een paviljoen met bar wordt geopend met de naam Straatlokaal. Straatlokaal wordt voorzien van een simpele programmering met muziek, ontbijtdebatten en sprekers uit de wijken. Op de drie gebouwtjes wordt door middel van videomapping het verhaal achter de gevonden materialen geprojecteerd op de desbetreffende onderdelen. Denk hierbij aan een portret van een buurtbewoner of beelden van een rommelzolder, verbouwing, of braakliggend terrein. Muziek en soundscapes (door Sonostruct~ en Jacob van de Water) gemaakt met de audio-opnames zijn te horen in het paviljoen. Bezoekers krijgen zo een gelaagd inkijkje in drie diverse Utrechtse wijken.

Straatjutten en bouwen

5 t/m 10 mei Neude, Utrecht
www.foundationprojects.eu

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.