Strijd om de stad

Strijd om de stad

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 24-02-2010

De 40 meest controversiële ontwerpen uit de collectie van het Nederlands Architectuurinstituut staan in maquettevorm opgesteld in een stad van steigers. Samen met de belichting, kleuren, krantenartikelen en geluiden en wordt in deze expositie een sfeer van alertheid en strijd opgeroepen.
Het zijn 40 ontwerpen waarbij er ophef ontstond, om diverse redenen. Omdat het publiek mee mocht stemmen, maar vervolgens werd genegeerd. Omdat de architect met de opdracht aan de haal ging, en de oorspronkelijke wens van de opdrachtgever verkwanselde. Omdat het ontwerp door alle inspraak is verwaterd tot een slap aftreksel. Of omdat een opdrachtgever eigenzinnig zijn mening doordrukte.
Het publiek kan met een druk op een rode of groene knop stemmen op welke 10 maquettes een plek verdienen in de nieuwe vaste opstelling die het NAi, die na de verbouwing in het najaar opent onder de titel “Stad van Nederland”. De stand van de stemming is continu zichtbaar.
De expositie toont zowel uitgevoerde als niet uitgevoerde ontwerpen. Te zien zijn onder meer Tapijtmetropool bij Den Haag van Wim Neutelings, De Nederlandse Handelmaatschappij aan de Vijzelstraat te Amsterdam (De Bazel), de kubuswoningen in Rotterdam van Piet Blom, Het Stadhuis van Rotterdam, Leidsche Rijn Utrecht, het ontwerp van Holzbauer voor het stadhuis in Amsterdam, de Zwarte Madonna in Den Haag, de Zuidas Amsterdam, het Burgemeester De Monchyplein Den Haag, De Kunsthal en De Unie in Rotterdam, Kasteel Haverleij Den Bosch en de in de ideeënfase gestrande World Bottle van Heineken, een rechthoekig bierflesje, dat als bouwsteen hergebruikt zou kunnen worden. Meer info

Deze expositie loopt parallel aan de tentoonstelling Architectuur als Noodzaak , eveneens in het NAi, over ruimtelijke plannen die maatschappelijke problemen nu en in de toekomst willen oplossen.

Tot 16 mei 2010 in het Nederlands Architectuurinstituut

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.