Stroopwafelruit voor Gouds stadskantoor

Stroopwafelruit voor Gouds stadskantoor

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 19-02-2009

Het nog te bouwen stadhuisvan Gouda wordt nu al gekscherend De Stroopwafel genoemd. Dat was niet van tevoren zo bedacht. “Het is een gimmick.” Dat zegt de architect in het Algemeen Dagblad. “Passend in de rijke traditie van Gouda. Het is gewoon een mooie gevel, van baksteen gemaakt. Dit materiaal geeft een gevoel van warmte en historie. De moderne binnenkant past daar goed bij. Het is natuurlijk wel een stadhuis in een moderne stad met een mooie geschiedenis.”

Constructie
Voor de Amsterdamse architect Jos van Eldonk blijft het scheppen van het nieuwe Goudse stadhuis een uitdaging. “Een Gouwenaar kwam naar me toe om te zeggen dat de gevel meer op een HEMA-stroopwafel lijkt, dan op een echte Goudse koek. De ruitjes zijn bij onze siroopwafel wat puntiger.”

Van Eldonk wist in 2005, toen zijn bureau de prijsvraag won, niet goed wat hij met deze opmerking moest. Totdat hij werd gewezen op de constructieproblemen die gepaard gaan met een rechthoekige ruit in de gevel. “Puntiger blijkt beter te zijn. Toen kwam dat verhaal van die man weer bij me boven. Het wordt dus de Goudse variant,” aldus Van Eldonk.

Oorspronkelijk
Het zijn niet de enige aanpassingen die in de loop der jaren in het ontwerp zijn ingevoerd. Het pand wordt ook kleiner dan het oorspronkelijke ontwerp. Volgens Van Elsdonk kon dat niet anders. ,,Het gebied om het stadhuis heen veranderde, er is minder plek voor. We moesten dus wel wat de hoogte in, anders zou de Burgemeester Jamessingel door het gebouw heengaan.’’

Een andere opvallende aanpassing is dat het gebouw straks niet op een voetstuk staat, maar gelijkvloers is. “Dat maakt het gebouw laagdrempeliger voor inwoners. Het is natuurlijk de bedoeling dat niet alleen ambtenaren en politici er komen. Het is vooral het stadhuis van de Gouwenaars. Zij moeten daar naar binnen om een raadsvergadering bij te wonen of om zich in te schrijven bij burgerzaken.”

Bron: AD.nl

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.