Studenten bouwen met pykrete

Studenten bouwen met pykrete

Nieuws
Door: Petra Starink | 07-01-2015

Een studententeam van de TU/e bouwt in Finland met pykrete, een constructie van ijs versterkt met houtvezels, een vereenvoudigd model van de Sagrada Familia. Het 30 meter hoge schaalmodel van de Catalaanse basiliek moet 24 januari klaar zijn.

Vorig jaar bouwde een studententeam uit Eindhoven in Finland ’s werelds grootste ijskoepel met een doornsnede van 30 meter. Dit jaar is de opgave moeilijker. Meer dan 50 vrijwilligers helpen mee door in dunne laagjes water en sneeuw te spuiten op grote opgeblazen mallen van plastic. Ze spuiten steeds een laagje sneeuw met daarover een laag water waarin tien procent zaagsel zit. De mix, pykrete genaamd trekt direct in de sneeuw. Door de houtvezels is het ijs 3 keer zo sterk en taaier. Als het hoogste punt bereikt is dan worden de mallen leeggelaten.

Bouwmateriaal voor tijdelijke constructies

Op de opening op 24 januari kan men in de ijskoepel kijken. Docent en projectleider Arno Pronk en zijn studenten willen laten zien dat pykrete een prima bouwmateriaal is voor tijdelijke constructies. Slanke, veilige en goedkope constructies zijn te maken met dit bouwmateriaal. Met deze techniek is het in de toekomst mogelijk om (tijdelijke) constructies te maken die bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden voor expedities op Antarctica of voor de opslag van landbouwoogsten.

Materiaal pykrete

Het bouwen met het materiaal pykrete is niet helemaal nieuw. Het is een composiet dat bestaat uit ongeveer 14 gewichtsprocenten zaagsel en 86 gewichtsprocenten ijs.De eigenschappen van dit composietmateriaal werden ontdekt door enkele onderzoekers van de Polytechnische Universiteit van New York.

Beeld: TU/e

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.