Studenten ontwerpen Museum Van Marken

Actualiteiten, Nieuws

Studenten ontwerpen Museum Van Marken

Door: Redactie ArchitectuurNL | 16-02-2022

Jacques van Marken was de grondlegger van de Delftse fabrieken Calvé, Gist-Brocades en DSM. Voor het personeel liet hij het Agnetapark bouwen, het eerste tuindorp in Nederland, én hij sloot ongevallen- en ziekteverzekeringen af voor zijn mensen. Een man van belang voor de stad Delft die een eigen museum verdient. Dertig studenten hebben een maquette ingeleverd met hun visie op een denkbeeldig museum voor deze sociale persoonlijkheid.

Bouwkunde alumnus Jan van der Mast schreef een biografie over Van Marken (‘de eerste sociaal ondernemer van Nederland’). Daarnaast is hij een onvermoeibaar pleitbezorger voor meer historisch en cultureel besef van de Delftse industrie in het algemeen, en voor een Museum Van Marken in het bijzonder. Dat zou op een lege plek aan het einde van de Phoenixstraat kunnen komen.

Bouwkundedocent aan de TU Delft Geert Coumans nam het idee voor een Museum Van Marken als uitgangspunt voor zijn ontwerpstudio. Dit als opdracht waar masterstudenten bouwkunde een half jaar aan werken met onder meer een gedetailleerde maquette als resultaat. “De plaats aan het einde van de Phoenixstraat heeft veel historie”, vertelt Coumans. “Het oude taplokaal van de gist- en spiritusfabriek staat er nog, met aan de overkant de watertoren en het pompgebouw.”

Het museum zou naast het verhaal over Jacques van Marken ook plaats moeten bieden aan een expositie over geur en parfum die aan Agneta – de vrouw van Van Marken – is gekoppeld.

Deeloplossingen

Docent Geert Coumans koos drie beste oplossingen. De eerste is van Linde Varossieau. Haar gebouw is getiteld: ‘vier in het kwadraat’. De naam verwijst naar de veelvormigheid van het gebouw. De hoofdstructuur is een raster van vier bij vier meter dat kan blijven groeien of krimpen. Binnen de houten hoofdstructuur zijn modules toe te voegen en te verwijderen. Daarbij bestaat de keuze uit drie typen: houten modules, polycarbonaat gangen en opblaasbare kamers. De detaillering toont de flexibiliteit van de modules.

Daan Doelman is ontwerper van een volgend beste ontwerp. Hij geeft aan: “Ik vond het idee van een parfummuseum een mooie uitdaging. Hoe maak je zo’n kleine ervaring groot? Vanuit de stad kom je via een loopbrug bij het museum. Door de half transparante wand met oude reclametekeningen van Jan Toorop zie je bezoekers door het museum lopen. Ik heb ervoor gekozen om de ingrediënten van het parfum in het museum te verzamelen. Het airconditioningssysteem realiseert een luchtbeweging door het pand omhoog naar de luchtschachten. Bovenin de schacht is de concentratie van aroma’s het hoogst en ruik je het totale boeket van het parfum. Op die manier geeft het gebouw een beleving.”

Mikolaj Cichocki ontwierp met ‘The Canopy’ (overkapping) tot slot een monument dat bewijst dat er licht is in de zwaarte, warmte in de hardheid en zintuiglijke waarneming in de analytische geest.

De kans op realisatie van een van de ontwerpen lijkt niet groot.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.