Studenten tonen durf en visie

Studenten tonen durf en visie

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 26-10-2007

Tijdens het seminar ’Wood Meets Architecture’ zijn de prijzen bekend gemaakt van de WoodChallange 2007.

De WoodChallange daagt studenten en docenten uit een opmerkelijke prestatie of innovatieve en praktisch uitvoerbare vinding neer te zetten, die het gebruik of imago van hout verbetert. De jaarlijkse prijs is door de Vereniging Van Nederlandse Houtondernemingen (VVNH) en Centrum Hout, beide te Almere, speciaal in het leven geroepen.

Voor de WoodChallenge 2007 werden 14 inzendingen ontvangen. Uit deze inzendingen, die onderling zeer verschillend waren, werd door de jury aan vier projecten een nominatie toegekend. Kenmerkend voor de vierde editie van de studentenprijsvraag is de toegenomen diversiteit van de inzendingen. Zozeer zelfs dat aan twee genomineerden een eerste prijs is toegekend.

Belangrijkste criteria voor de beoordeling waren: durf en visie (het Challenge-gehalte), techniek, vormgeving en commerciële potentie. Daarnaast is gekeken naar het vernieuwende karakter, de consistentie in ontwerp en uitvoering, de wijze van toepassing, de praktische uitvoerbaarheid, de bijdrage aan het imago van hout, milieuaspecten en natuurlijk de getoonde liefde voor het materiaal hout. Bij de beoordeling is tevens rekening gehouden met het opleidingsniveau en het studiejaar.

Twee eerste prijzen
De eerste prijzen in de vorm van de WoodChallenge 2007 bokaal, werden uitgereikt aan:

 • A Design Tool for Timber Gridshells

 • Inzender: Matthijs H. Toussaint. TU Delft, Faculteit CivieleTechniek, studierichting Civiele Techniek, afstudeerrichting Building Engineering
  Jury: ”Dit afstudeerresultaat is grensverleggend, toont durf en visie, is in de diepte uitgewerkt en is vakgroepoverstijgend: een compliment.”

 • Droom van een kast

 • Inzender: Jenske A. Dijkhuis. Gerrit Rietveld Academie Amsterdam, studierichting Rietveld Design Lab, afstudeerrichting Industriële vormgeving
  Jury: ”Het ontwerp lokt uit, zet aan om anders te denken in hout: een echte Challenge.” ”Graag neem ik de proef op de som, ik wil erin slapen, om te beleven en te ruiken, voordat hij ergens te zien is op een internationale meubeltentoonstelling.”

  De beide eerste-prijswinnaars ontvingen tevens als waardering een certificaat en een geldbedrag van € 1000.

  Aanmoedigingsprijs
  De resterende twee genomineerden vond de jury lovend, maar ze zijn minder gedurfd en zijn voor een groter deel voortgekomen uit vastomlijnde opdrachten. De beide projecten kunnen echter wel een bijdrage leveren aan een beter imago van hout en de ruimere toepassing. Daarbij onderscheidde één van de overgebleven genomineerden zich toch ten opzichte van de andere.

  Aan de technische uitvoerbaarheid, het kostenaspect en een marketingvisie van deze inzending is volgens de jury nog onvoldoende aandacht besteed, waardoor de inzending net niet in aanmerking komt voor een 1e, 2e of 3e prijs. Na langdurige discussie is besloten een van de genomineerden te belonen met een aanmoedigingsprijs:

 • An application of massive timber in a multi-storey housing design

 • Inzenders: Ard-Jan Lootens Bas Boellaard. Christelijke Hogeschool Windesheim Zwolle, studierichting Bouwkunde, afstudeerrichting Architectuur en Constructie
  Jury: ”Deze twee hbo-studenten hebben echter wel laten zien wat de jury van de WoodChallenge voorstaat: namelijk een flinke dosis durf om buiten de gebaande wegen te treden en meer te laten zien dan op basis van het curriculum mocht worden gevraagd.”

  De winnaars van de aanmoedigingsprijs ontvingen als waardering een certificaat en een geldbedrag.

  De deskundige jury:

 • Arnold Koomen (juryvoorzitter), directeur Koninklijke Jongeneel BV Utrecht, namens initiatiefnemer VVNH
 • Dr.ir. Mario van der Linden, TNO Bouw en Ondergrond Delft
 • Drs.ing. Harrie Nieman, directeur Adviesburo Nieman Utrecht en docent Bouwkunde HTS Windesheim Zwolle
 • Kees de Vries, hoofdredacteur Het Houtblad Rotterdam
 • Ir. Els Zijlstra, directeur Materia Enter
 • Prof.ir. René van Zuuk, directeur René van Zuuk Architekten bv Almere en hoogleraar Architectonisch Ontwerpen TU Eindhoven
 • Ir .Eric D. de Munck (secretaris), projectleider milieu en onderwijs Centrum Hout Almere.
 • Alle inzendingen zijn te bekijken op: www.centrum-hout.nl

Design toolDesign tool
Massive timberMassive timber

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

  Schrijf een reactie

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.