Studenten TU/e bouwen slimme woning LINQ

Nieuws

Studenten TU/e bouwen slimme woning LINQ

Door: Petra Starink | 29-05-2018

Het studententeam VIRTUe van de Technische Universiteit Eindhoven heeft het innovatieve en duurzaame huis LINQ gebouwd waarin een interactieve klok het energieverbruik aangeeft, en gebruik gemaakt wordt van gelijkstroom om energie te besparen. Met dit slimme huis vertegenwoordigen ze Nederland in de internationale bouwwedstrijd Solar Decathlon, in november in Dubai. Maandag 4 juni wordt de woning officieel geopend, tijdens de Dutch Technology Week.

Verbinding technologie en mens in slimme woning

Bewoners verbinden met technologie en met elkaar. Dat is wat VIRTUe een team van 40 studenten van de TU/e en Fontys Hogeschool wil bereiken met het door henzelf ontworpen woongebouw LINQ. Het is een appartementencomplex met meerdere verdiepingen, waarbij een ‘deeleconomie’ voor bewoners centraal staat. De kamers zijn van elkaar gescheiden door een grote, gedeelde ruimte die bewoners met elkaar in contact bengt en er zijn gedeelde faciliteiten zoals keuken en sportschool.

Internationale bouwwedstrijd

Met de woning LINQ vertegenwoordigen de studenten Nederland in de internationale bouwwedstrijd Solar Decathlon Middle East 2018 in Dubai, die op 14 november begint. Tijdens de wedstrijd bouwt het team één van de woningen uit het complex daadwerkelijk op. Het gaat om de bovenste woning die het schuine dak met zonnepanelen bevat: dankzij de licht hellende hoek is de energieopbrengst maximaal en ontstaat er schaduw en koelte in het gebouw.

Slimme woning gebouwd op campus

Als voorbereiding op de wedstrijd heeft VIRTUe de woning op de campus van de TU Eindhoven opgebouwd. Op 4 juni, tijdens de Dutch Technology Week, zal de woning officieel geopend worden. De hele week zijn er verschillende activiteiten in de woning. Vrijdag en zaterdag is de woning open voor publiek.

Solar Decathlon

De Solar Decathlon is een internationale bouwwedstrijd voor universiteiten gericht op de promotie van innovatief en duurzaam bouwen.
Foto’s: VIRTUe / TU Eindhoven

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.