Eigentijds huis voor Groningse studenten

Eigentijds huis voor Groningse studenten

Nieuws
Door: Margriet Brus | 24-06-2014

De nieuwbouw van studentensociëteit Vindicat in Groningen is gekozen als winnaar van de Groninger Gebouwenenquête 2014. Het afgelopen weekend geopende gebouw, waar volgens de jury de lol van het ontwerpen afspat, komt van architectenbureau De Zwarte Hond.

Hollands huis

Het ontwerp van De Zwarte Hond is een nauwkeurige invulling van de eisen en randvoorwaarden die Vindicat en de gemeente Groningen hebben gesteld. De vereniging heeft een eigentijds, Hollands huis met grandeur gekregen. Het bakstenen gebouw heeft vensters op fragmenten in de stad en een balkon aan de Grote Markt. Aan de achterzijde vertrapt de gevel als geleidelijke overgang naar de belendende panden.

Alles naar binnen

Alles wat op de vorige locatie van de vereniging grotendeels op straat plaatsvond rondom de sociëteit, is in het nieuwe gebouw letterlijk en figuurlijk naar binnen gehaald. In de buitengevel op de begane grond zijn, behoudens nooduitgangen, slechts drie toegangen: een voor leden, een voor personeel en een voor facilitaire zaken/logistiek t.b.v. het grote horecabedrijf. Laden en lossen kan volledig binnenshuis plaatsvinden en alle deuren naar de diverse opslagen zijn inpandig. De begane grond kan daardoor transparant blijven en het pand is zeer goed beheersbaar. Ook wordt het stedelijk leven in de openbare ruimte op deze manier zo min mogelijk verstoord.

Twee rechthoeken

Ondanks de bijzondere vorm van het kavel en het complexe programma is de constructie efficiënt en economisch. De hoekverdraaiing in de kavel is opgelost door twee constructieve rechthoeken te ontwerpen. Het voorste deel kent grote verdiepingshoogtes, het achterste lagere. De resulterende tussenruimte is de plek voor verbindende trappen en routing.

Andere prijzen

De tweede prijs in de Groninger gebouwenenquête ging naar de herbestemde Watertoren Noord van architect Luc Veeger. Derde werd het woningbouwcomplex Cortinghborg van diederendirrix architecten. Bijna 7.000 mensen brachten hun stem uit voor de publieksprijs. Ook hier ging Vindicat met de eerste prijs aan de haal. Tweede werd het Infoversum en derde de Watertoren Noord.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.