Studententeam VIRTUe presenteert duurzaam huis op zonne-energie

Nieuws

Studententeam VIRTUe presenteert duurzaam huis op zonne-energie

Door: Petra Starink | 13-01-2021

Op 29 januari 2021 presenteert het studententeam VIRTUe uit Eindhoven, via een livestream, het definitieve ontwerp voor de Solar Decathlon Europe 21, een internationale bouwcompetitie voor innovatieve huizen op zonne-energie. Dit doen ze met hun visie in de vorm van een huis dat duurzaam gedrag op stadsniveau stimuleert. Met deze visie gaat het team de strijd aan met 17 andere Europese studententeams tijdens de Solar Decathlon Competitie, die zal plaatsvinden in 2022 in Wuppertal.

Ontwerp en bouw een huis op zonne-energie

Ontwerp en bouw een duurzaam huis op zonne-energie, dat is de opdracht van deze competitie. VIRTUe legt de lat een tandje hoger en zet niet alleen in op een duurzaam huis voor de bewoners maar wil een complete wijk in beweging krijgen met het woonconcept “ripple”. Door de toepassing van diverse innovatieve technologieën en technieken in de “ripple” woning word duurzaam leven gemakkelijk en aantrekkelijk gemaakt. De bewoners kunnen hun sociale connecties inspireren met hun duurzame levensstijl, zowel online als in de stad. Heringedeelde openbare ruimtes en straten stimuleren gezamenlijke activiteiten en dienen het gemeenschapsgevoel te versterken, om zo samen te werken aan een betere wereld.

VIRTUe is inmiddels een jaar onderweg en wordt bijgestaan door TU/e professors als professionele partners, waaronder Paul de Ruiter Architects, Royal Haskoning en Sweco. Daarnaast is de deelname onderdeel van een subsidie programma door de Europese Unie en provincie Noord Brabant.

Huis gebouwd op campus TU Eindhoven

Volgens Coen van Rooij, project ontwikkelaar bij Eindhovens bouwbedrijf Stam + De Koning, resulteert de combinatie van hun ervaring en het enthousiasme van VIRTUe in de meest innovatieve oplossingen voor het toekomstige wonen. In samenwerking met dit bedrijf zal het team in de zomer van 2021 het huis proefbouwen op de Campus van de TU Eindhoven. In september gaat het huis open voor publiek en kan het team van VIRTUe het ontwerp perfectioneren voor de eindpresentatie van de Solar Decathlon competitie in 2022 in Wuppertal.

Presentatie livestream

Programma livestream Final Design Reveal VIRTUe – 29 januari 2021
(De livestream is in het Engels)
15:00 – 15:05 Opening
15:05 – 15:10 Introductie VIRTUe & Solar Decathlon
15:10 – 15:15 Theo Salet – decaan faculteit Bouwkunde
15:15 – 15:20 Erwin Kerkhof – adviseur duurzaamheid TU/e
15:20 – 15:50 Final Design Reveal VIRTUe
15:50 – 15:55 Stam + de Koning
15:55 – 16:00 Afsluiting

Kijk hier voor meer informatie over de Solar Decathlon Competitie

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.