Studies Antwerpse premetro door GROUP A

Studies Antwerpse premetro door GROUP A

Nieuws
Door: Petra Starink | 26-01-2021

GROUP A, archipelago en Tractebel zijn door de Vlaamse Vervoermaatschappij – De Lijn – geselecteerd voor de studies voor de Premetro Antwerpen. Deze studies bestaan uit het in gebruik nemen van de ongebruikte metrotunnels onder de Kerkstraat/Pothoekstraat en afwerking van de stations Stuivenberg en Willibrordus, en afwerking van de stations Drink en Morckhoven op de lijn onder de Turnhoutsebaan. Het team ziet als belangrijkste uitdaging om de aanwezige “hardware” uit de jaren 70/80 te vertalen naar het heden. Om stations te realiseren die uitnodigend zijn, herkenbaar en sociaal veilig, met een uitstraling die recht doet aan het unieke karakter van de stad Antwerpen.

Ontwerp van de vier stations

Het ontwerp voor de vier Premetro-stations is een ontwerp met respect voor het verleden en de gegroeide context, maar geworteld in het heden en met ruimte voor de ontwikkelingen van de komende 30 jaar. Dit vereist een fijngevoelige en holistische aanpak, die de noden van mobiliteit accommodeert en de reizigerservaring een plaats geeft. Het team ziet het als zijn opdracht om stations te realiseren die uitnodigend zijn, herkenbaar en sociaal veilig: comfortabele stedelijke interieurs met veel transparantie en overzicht.

Toekomstbestendig

Stations die naadloos zijn ingebed in het bestaande premetro-netwerk, die toekomstbestendig zijn en waarbij geen concessies zijn gedaan aan de onderhouds- en schoonmaakaspecten. Om dit te bereiken wil het team de concepten “gemeenschap”, “identiteit”, “placemaking”, “welzijn” en “circulariteit” aan de basis leggen van het project.

Lichtontwerp

Het team heeft voor het lichtontwerp de samenwerking opgezocht met Beersnielsen die het lichtontwerp voor de Metro Oostlijn in Amsterdam hebben gerealiseerd.

Lees hier het artikel over het boek Metro Oostlijn

Projectgegevens
Opdrachtgever Vlaamse Vervoermaatschappij – De Lijn, Antwerpen
Adres Premetrostations Stuivenberg, Willibrordus, Drink en Morkhoven,
Antwerpen
Functie 4 Metrostations en tunnel
Architect archipelago, Leuven
GROUP A, Rotterdam
Adviseur Tractebel, Brussel,
Lichtontwerp Beersnielsen, Rotterdam
Beeld: GROUP A

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.