Studio Bruce ontwerpt Luchtruis

Nieuws

Studio Bruce ontwerpt Luchtruis

Door: Petra Starink | 23-09-2016

Veevoederbedrijf P.C. Van Tuijl Kesteren BV heeft in het najaar van 2015 een prijsvraag uitgeschreven voor een ontwerp voor de uitbreiding van hun fabriek. Het Eindhovense architectenbureau Studio Bruce is als winnaar aangewezen en hebben met ‘Luchtruis’ een gebouw ontworpen dat opgaat in zijn omgeving maar toch gezien mag worden; een spel van weerspiegeling, perforaties en licht.

Landmark

De opdracht van de prijsvraag was om een landmark te maken, dat als oriëntatiepunt dient in zijn omgeving; het gebouw mag dus opvallen.

Perforatiepatroon

Om de hoogbouw op subtiele wijze te accentueren, is in het ontwerp van architectenbureau Studio Bruce de beplating ter plaatse van de silo vanaf 20 meter hoogte voorzien van een perforatiepatroon. Overdag is een patroon van donkere perforaties te zien dat loskomt van de ondergrond, zoals een ruis in de lucht. Het patroon refereert aan de poeders die door P.C. Van Tuijl Kesteren BV worden geproduceerd in de fabriek en opgeslagen in de silo.

Lichtpunten door beplating

In de avond is de lichtruis herkenbaar aan de kleine lichtpunten die door middel van LED verlichting door de perforaties schijnt. Na 23:00 en op zondagen is de verlichting uit. De functionaliteit van het gebouw is van groot belang. De maat van de bebouwing is volledig afgestemd op de ruimtebehoefte van het bedrijf, zonder esthetische concessies te doen. De nieuwbouw bestaat naast de silo uit meerdere volumes met hoogtes van 15 en 20 meter, afgestemd op de functie, die tegen elkaar aan zijn geschoven. De reflecterende beplating laat het gebouw niet alleen opgaan in zijn omgeving, maar functioneert ook als een schil om de verschillende volumes heen, waardoor een geheel wordt gevormd.

Metselwerk

De plint van het gebouw tot ca. 5 meter hoogte, heeft een eigen karakter. Er is een patroon ontworpen van stapels donkergrijze bakstenen, verwijzend naar in de hal opgeslagen producten. Daarboven wordt de plint afgemaakt met lichtgrijze bakstenen. De kleur van de overheaddeuren en loopdeuren is afgestemd op de kleur van het omliggende metselwerk.

Reclame-uitingen zijn beperkt. In het ontwerp is gekozen om de bedrijfsnaam zichtbaar te maken op de silo door plaatselijk de RVS platen niet te perforeren, waarmee een patroon van letters zichtbaar is gemaakt.

Hoogwaardige onderhoudsarme materialen

Het ontwerp kent een hoge mate van duurzaamheid, door de keuze van hoogwaardige, onderhoudsarme materialen: een stalen hoofddraagconstructie, metselwerk plint, gevelbeplating bevestigd op aluminium sandwichpanelen, EPDM dakbedekking en LED-verlichting. Alle met een lange levensduur en grotendeels recyclebaar.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.