Studio Komma ontwerpt Lindenhof in Lisse

Nieuws

Studio Komma ontwerpt Lindenhof in Lisse

Door: Redactie ArchitectuurNL | 08-01-2020

Voor de herontwikkeling van de voormalige Sint Josephschool in Lisse heeft Studio Komma het plan Lindenhof ontworpen. Een groen hofje met eigentijdse, levensloopbestendige villa’s.

Gevels ontworpen met speelse plinten

Het plan voorziet in zes woningen in twee verschillende hoofdtypes die refereren naar de nabije omgeving: de kenmerkende archetypes van de bollenschuur en de statige herenwoningen van Lisse. Het ontwerp is een moderne en abstracte interpretatie van beide types, waarbij de woningen per type nog variëren afhankelijk van hun oriëntatie.
Om ook op ooghoogte aan te sluiten bij het detailniveau van de context zijn de gevels ontworpen met speelse plinten en een verbijzondering in materialisatie. Verticale elementen in de gevels maken het daarbij mogelijk om het ontwerp aan te passen op de overhoekse oriëntatie.

Materialen oude school hergebruikt

De woningen worden gerealiseerd op de plek van de voormalige Sint Josephschool. Door dit gebouw niet te slopen maar te “oogsten” worden zoveel mogelijk materialen uit de oude school hergebruikt in de nieuwbouw. In de nieuwe villa’s krijgen producten zoals gerecycled beton, circulaire baksteen en dakbedekking een tweede leven.

Energieneutrale villa’s

De villa’s zijn energieneutraal en hebben integraal mee-ontworpen duurzaamheidsconcepten. Duurzame mobiliteit wordt gestimuleerd en diverse natuur-inclusieve maatregelen die bijdragen aan de biodiversiteit van het gebied zijn opgenomen in de woningen. De bergingen en luifels worden daarnaast voorzien van groene daken en gevels waardoor deze onderdeel worden van de groene tuin. Op deze manier wordt bij hevige regenval de waterafvoer gereguleerd en hittestress in de zomerperiode voorkomen.

De planvoorbereiding voor Lindenhof gaat spoedig van start en zal 2020 in beslag nemen. Verwacht wordt om in 2021 met de bouw te starten. Meer informatie over het project is hier te vinden.

Projectgegevens

Project: Lindenhof Lisse
Architect: Studio Komma
Projectteam: Maarten Thewissen, Joost van Rooijen, Jolijn van Keulen
Ontwikkelcombinatie: The Way You Live B.V. & A.G.J.C. van Breda B.V.
Urban Mining: New Horizon
Locatie: Lisse. Achterweg/Lindenlaan
Start ontwerp: 2019
Start bouw: 2021
Beeld: Studio Komma

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.