Studio Ossidiana ontwerpt drijvend kunstpaviljoen Almere

Studio Ossidiana ontwerpt drijvend kunstpaviljoen Almere

Nieuws
Door: Petra Starink | 07-12-2020

Studio Ossidiana mag een drijvend kunstpaviljoen bouwen in Almere. Het paviljoen komt in het hart te liggen van de Floriade Expo 2022 en zal minstens 5 jaar functioneren als dependance en proeftuin voor een nieuw kunstmuseum in Almere.

Tijdelijk kunstpaviljoen

Almere heeft de ambitie om de komende jaren uit te groeien tot vijfde stad van Nederland. Behalve woningen, moeten er ook nieuwe voorzieningen komen. Vanuit het programma Almere 2.0 werken Rijk, provincie Flevoland en gemeente Almere samen om dit te realiseren. Een nieuw kunstmuseum staat hoog op de prioriteitenlijst. Er is ervoor gekozen eerst te experimenteren met een prototype: een tijdelijk kunstpaviljoen, waar de komende jaren activiteiten kunnen plaatsvinden. Vijf opkomende bureaus die op het snijvlak van architectuur en beeldende kunst werken, werden uitgenodigd een voorstel te doen voor het ontwerp. Een deskundige selectiecommissie boog zich over deze schetsontwerpen en koos unaniem voor het even conceptuele als toegankelijke ontwerp van Studio Ossidiana. Een ontwerp dat alle zintuigen prikkelt en een goede representatie is van de omvangrijke collectie Land Art in Flevoland. 

Ontwerp opgebouwd uit 3 cirkels

Studio Ossidiana liet zich inspireren door de zee die de provincie Flevoland ooit was en het meer waarop het paviljoen komt te liggen, het Weerwater. Ze bouwden hun ontwerp op uit drie cirkels: The Port, The Stage en The Observatory. The Port is een ringvormige promenade op het water, waar bezoekers kunnen wandelen en verblijven, en dat buitenprogrammering mogelijk maakt. The Stage is een drijvend platform dat dienst kan doen als terras, maar bij flinke wind zal afdrijven als een eiland. Net als The Port is het gemaakt uit een door Studio Ossidiana zelf ontwikkeld terrazzo, dat met schelpen, mosselen, klei en houtskool de bodem van Flevoland weerspiegelt. Op het derde cirkelvormige platform staat The Observatory, de tentoonstellingshal met twee tentoonstellingsruimten. Deze biedt een dromerige blik van buiten naar binnen, en andersom. Doordat de cilindervormige gevel gemaakt is van lichtgewicht polycarbonaat, filtert en reflecteert deze de tinten van het water en de omringende vegetatie. Door zorgvuldig gekozen openingen in de gevel, vormen ook de silhouetten van bezoekers binnen een kunstzinnig schouwspel. 

In het hart van de Floriade Expo

Het paviljoen komt in het hart te liggen van de Floriade Expo 2022. Na de Floriade zal deze plek ontwikkeld worden tot de innovatieve, duurzame woonwijk Hortus, met het kunstpaviljoen als belangrijke trekpleister. 

Beeld: Studio Ossidiana

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.