Studio Ossidiana over relatie mens en dier

Studio Ossidiana over relatie mens en dier

Lezingen, Nieuws
Door: Petra Starink | 04-11-2019

Op 14 november geven Giovanni Bellotti en Alessandra Covini van Studio Ossidiana in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam een lezing over Animal Encounters en hun onderzoek aan MIT en de Jan van Eyck Academie. Na afloop gaat architect Dirk van den Heuvel met hun in gesprek over architectuur, ecologie en ontmoetingen tussen verschillende soorten.

Studio Ossidiana gefascineerd door relatie mens en dier

Studio Ossidiana is gefascineerd door de relatie tussen mens en dier en hoe deze zich door de eeuwen heen ontwikkelt, waarbij enerzijds de mens zich aanpast aan dieren en anderzijds dieren gedomesticeerd worden. De betekenis van deze relatie gaat voor Studio Ossidiana ver voorbij de huisvesting van andere soorten. Andere diersoorten zijn voor de mens niet alleen een bron van kleding en voedsel, het zijn tevens culturele en religieuze symbolen en dragers van kennis.

Lezing

Studio Ossidiana presenteert in deze lezing drie schalen waarop dieren door de mens zijn geïnstitutionaliseerd en toegeëigend: de domesticerende kooi, de stedelijke dierentuin en het territoriale nationale park. Daarbij gaan ze in op de transformerende kracht van deze archetypes aan de hand van onderzoek aan MIT en de Jan van Eyck Academie.

Ecologisch aspect

Aan de hand van een ruimtelijke installatie van modellen, tekeningen en kabinetten herdefinieert Studio Ossidiana de kooi, de dierentuin en het nationale park: niet als ruimten om soorten in op te sluiten – voor menselijk vermaak of voor hun eigen bestwil – maar als podia voor ontmoetingen tussen mens en dier en de start van een intersoortelijke dialoog. Naast het werk van Studio Ossidiana wordt een selectie uit de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw tentoongesteld, die een relationeel begrip van de ontmoeting tussen mens en dier introduceert en het ecologische aspect uitbreidt naar ideeën uit de systeemtheorie.

Meer informatie over de lezing op 14 november 2019 en tickets zijn hier te vinden. Adres van Het Nieuwe Instituut is Museumpark 25, Rotterdam.

Beeld: Giovanni Bellotti/Studio Ossidiana

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.