Studioninedots realiseert Akropolis|De Generaal

Nieuws

Studioninedots realiseert Akropolis|De Generaal

Door: Petra Starink | 08-11-2017

Studioninedots ontwierp voor Zeeburgereiland in Amsterdam het Akropolis|De Generaal, twee opvallende volumes die door het verspringen van hun silhouet en van de gevelritmiek vanuit elke richting anders lijken. Het complex bestaat uit 142 woningen. De collectieve buitenruimte op het dek zijn georiënteerd op de vergezichten over de stad en het IJ. Akropolis|De Generaal is genomineerd voor de Amsterdamse Zuiderkerkprijs die 6 december uitgereikt word.

Slanke en hoge gebouwen

Zeeburgereiland wordt in hoog tempo ontwikkeld tot hoogstedelijk stuk Amsterdam.  In plaats van in een massief blok bracht Studioninedots het gevraagde programma onder in twee slanke én hoge gebouwen op een half-verdiepte parkeergarage. Daarmee ontstond tussen de twee volumes een dek voor collectief gebruik.

Groene daken

Beide complexen worden naar boven toe smaller. Om de paar verdiepingen, ter hoogte van de omliggende gebouwen, verspringen de volumes. Daarbij neemt het aantal woningen per verdieping af en bieden de ‘set backs’ plaats aan privé-buitenruimtes en groene daken. De twee ritmes in de alzijdige gevelindeling spelen het spel van het verspringen mee.  De woningen zijn compact georganiseerd rond een kern waaraan alle functionele ruimtes zijn gesitueerd. Daardoor zijn alle woon- en slaapkamers maximaal op het uitzicht georiënteerd.

De woningen in het lagere gebouw (1b, De Generaal) zijn huurwoningen in het middensegment; de bewoners van de hoogste (1a, Akropolis) zijn 55+ers en vormen samen een woongemeenschap.
Bewoners delen de buitenruimte op het dek en in het gebouw zijn collectieve voorzieningen gerealiseerd voor de vereniging en voor de buurt.

Projectinformatie
Opdrachtgevers: De Alliantie (1a), Lingotto (1b)
Type: woningen, gemeenschappelijke voorzieningen, huisarts, parkeergarage
Locatie: Kea Boumanstraat/John Blankensteinstraat, Zeeburgereiland, Amsterdam
Designteam: Albert Herder, Vincent van der Klei, Arie van der Neut, Metin van Zijl
Projectteam: Wouter Hermanns, Stijn de Jongh, Joost Maatkamp
Aannemer: UBA Uithoorn
Fotografie: Peter Cuypers en Luuk Kramer
Oplevering: 2017

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie