Superuse Studios curator van Nederlands paviljoen op La Biennale

Actualiteiten, Exposities, Nieuws

Superuse Studios curator van Nederlands paviljoen op La Biennale

Door: Redactie ArchitectuurNL | 01-03-2023

Van 20 mei t/m 26 november 2023 vindt de 18e Internationale Architectuurtentoonstelling – La Biennale di Venezia plaats. Nieuwe Instituut is elke twee jaar vaste opdrachtgever van de Nederlandse inzending in het uit 1954 stammende Rietveldpaviljoen in de Giardini van de Biënnale. Dit jaar koos de organisatie voor Jan Jongert / Superuse Studios als curator van het Nederlands paviljoen. De Nederlandse inzending is gebaseerd op de uitgebreide, visionaire tekeningen van architect Carlijn Kingma in samenwerking met onderzoekers Thomas Bollen en Martijn Jeroen van der Linden.

In het verlengde van curator Lesley Lokko’s overkoepelend thema de 18e Internationale Architectuurtentoonstelling, The Laboratory of the Future, heeft de Nederlandse inzending de titel Building Ecosystems gekregen.

De Nederlandse inzending is gebaseerd op de uitgebreide, visionaire tekeningen van architect Carlijn Kingma. Deze gaan over de complexe financiële en andere systemen die ten grondslag liggen aan onze samenleving. Maar ook over relaties met elkaar en met de planeet. Met water als metafoor schetst de inzending de noodzaak om deze systemen te herzien en onze toekomst zeker te stellen.

Waterretentiesysteem

Om dit punt te illustreren, ontwierpen Jongert en Superuse Studios een permanent waterretentiesysteem. Dit vangt regenwater op en verdeelt het opnieuw naar verschillende bronnen in de omgeving van het paviljoen. Ook presenteren zij de documentatie van hun doorlopende inspanningen om dit systeem te implementeren en verbeteren.

Nieuwe Instituut werkt voor de invulling en totstandkoming van het Nederlands paviljoen samen met het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Kijk voor meer informatie over de Nederlandse inzending van de Biennale Architettura 2023 op https://nieuweinstituut.nl/projects/biennale2023.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.