SVP ontwerpt markant poortgebouw rioolwaterzuivering Utrecht

Nieuws

SVP ontwerpt markant poortgebouw rioolwaterzuivering Utrecht

Door: Petra Starink | 19-05-2020

SVP Architectuur en Stedenbouw ontwierp het nieuwe poortgebouw van Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden in Utrecht. Naast het ontwerp van het poortgebouw lag ook de supervisie over de inpassing van de nieuwe installatie van de rioolzuiveringsinstallatie in handen van SVP.

In deze rioolwaterzuiveringsinstallatie in Utrecht wordt 65 miljoen liter afvalwater gezuiverd met een ultramoderne installatie die gebruik maakt van de Nereda techniek. De nieuwe zuivering verbruikt 30 procent minder energie, neemt vier keer minder ruimte in beslag, kan meer water zuiveren en haalt twee keer zoveel stikstof en fosfaten uit het afvalwater in vergelijking met conventionele waterzuiveringen.

Poort vormt entree

Het gebouw is opgevat als een poortgebouw: het gebouw vormt letterlijk en figuurlijk de entree naar het rioolwaterzuiveringsterrein.Om al het in- en uitgaand verkeer goed te kunnen monitoren, is het gebouw als poort vormgegeven. Iedereen die het terrein op wil, meldt zich bij de poort. De kantoorruimtes, kantine en de excursieruimte in de lengte van het gebouw, bieden uitzicht op het terrein. Zo is er maximaal overzicht mogelijk voor alle medewerkers van de rioolwaterzuivering. Door de transparante entreehal is er vanuit de receptie een 180 graden zicht van de Brailledreef naar het terrein van de zuivering. 

Bakstenen penanten

Het circa 750 m2 grote poortgebouw typeert zich als een gebouw dat tegelijkertijd streng en speels is. De bakstenen penanten zijn op een streng grit ontworpen. Hiermee geeft het invulling aan het formele karakter van de opdrachtgever, het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden. Het speelse karakter van het gebouw staat symbool voor de vrijheid van de natuur rondom en het water van de zuivering. Dit karakter is in een aantal details terug te vinden. Zo verloopt het metselwerk dat terug ligt ten opzichte van de penanten van open naar dicht. Dicht waar privacy gevoelige functies liggen zoals kleedkamers, open waar representatieve ruimtes liggen als de entreehal en excursieruimte. De grote dakkoepels in de poort zorgen voor licht en transparantie en het perforatiepatroon in de poort zelf is een beeld van kabbelend water, refererend aan de hoofdfunctie van de rioolwaterzuivering. Dit grafisch patroon komt ook terug in het interieur.

Poort scheidt het gebouw in twee delen

De ‘poort’ van het gebouw scheidt het gehele gebouw in twee delen. De ene zijde van de poort huisvest alle administratieve en bijeenkomst functies. De andere zijde van de poort huisvest de werkplaats, de opslag en het laboratorium. Vanuit dit deel kan service worden verricht aan onderdelen van de waterzuiveringsinstallaties en wordt de waterkwaliteit getest. In het hoofddeel zullen in de toekomst veel groepen worden ontvangen die uitleg krijgen over de nieuwste zuiveringstechniek van het complex.

Projectgegevens

Ontwerp  SVP Architectuur en Stedenbouw
Landschapsarchitectuur Adviesbureau Haver Droeze
Opdrachtgever Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden
Aannemer Heijmans/GMB
Start ontwerp 2015
Start bouw 2017
Oplevering 2019
Fotografie SVP Architectuur en Stedenbouw

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.