T/m 3 sept: tentoonstelling over toekomst van Schalkwijk

Actualiteiten, Exposities, Nieuws

T/m 3 sept: tentoonstelling over toekomst van Schalkwijk

Door: Redactie ArchitectuurNL | 05-08-2023

Tot en met 3 september zijn in twee zalen van het ABC plannen te bezichtigen die studenten hebben gemaakt voor het Haarlemse stadsdeel Schalkwijk en in het bijzonder de Boerhaavewijk, Meerwijk en Europawijk. Tevens is een maquette te zien die een aantal architecten en stedenbouwkundigen, op uitnodiging van het fictieve Ministerie van MAAK, afgelopen jaar heeft gemaakt. De uitdagende vraagstelling luidde: voeg 10.000 woningen toe aan een deel van Schalkwijk.

De studenten studeren aan de TU Delft en TU Eindhoven. Studenten van de TU/e hebben onder leiding van Daryl Mulhilvill deelgenomen aan een Master Design-studio getiteld ‘Living in the City’. Het uitgangspunt voor deze studio is de grootste uitdaging waar steden voor staan: het ontwerpen van woningen combineren met het verdichtingsvraagstuk. Deze uitdaging vraagt om ontwerpen die verder gaan dan de functionele basisvereisten voor wonen. Het gaat om ontwerpen die de stad als geheel kunnen verbeteren. De kwaliteit van woonruimten heeft immers raakvlakken met de kwaliteit van openbare ruimten.

Op verschillende schalen ontwikkelen

Dit jaar richtte de studio zich op strategieën voor toekomstige transformatie in Schalkwijk. Studenten ontdekten mogelijkheden voor stedelijke verbetering door middel van verdichtingsstrategieën. Hun ontwerpen werden ontwikkeld op verschillende schalen: van het grootschalige masterplan tot de plattegrond van de woningen en de detaillering van de openbare ruimte. De plannen laten zien dat de vrijheid om radicaal na te denken over hoe we onze steden bouwen, noodzakelijk is voor het creëren van een duurzame toekomst.

TU Delft

Acht studenten van TU Delft zijn recent afgestudeerd met de Boerhaavewijk als case study. Zij maken onderdeel uit van aE studio; een master programma dat werd geleid door Thijs Asselbergs, hoogleraar architectural engineering. Uiteenlopende voorstellen zijn gedaan voor het hergebruik van bestaande (woon)gebouwen, het verbeteren van energiesystemen, de openbare ruimte, de integratie van meer bio-based materialen (o.a. hout) en het toevoegen van nieuwe collectieve functies voor de wijk en haar omgeving.

Een overzichtsmaquette geeft de vernieuwing en verbetering van de gehele wijk weer. Daarbij zijn er diverse gebouwen gedetailleerd als losse maquettes verder uitgewerkt. Architect Jeffrey Bolhuis van AP+E en de voormalig Haarlemse stadsarchitect Willem Hein Schenk hebben afgelopen studiejaar bij de aE studio opgetreden als ‘visiting critic’.

Maquette Ministerie vaan MAAK

Positioneer 10.000 woningen op een vooraf geselecteerde locatie van twee bij twee kilometer en presenteer de achterliggende visie in een maquette van één bij één meter en in een filmpje. Dat was de opgave van het fictieve Ministerie van MAAK die vorig jaar aan honderd geselecteerde ontwerpteams werd meegegeven. Met elkaar werkten al die teams zo samen aan één miljoen (100 x 10.000) woningen. En dat is precies het aantal dat vanuit het Rijk zo wenselijk wordt geacht om in de komende tien jaar in Nederland te realiseren…

Zo ging ook een team van architecten en ontwerpers in Haarlem aan de slag met een deel van Schalkwijk. Het resultaat van een viertal brainstorm- en ontwerpsessies op vrijdagmiddagen in het ABC is, inclusief toelichtingen én met een advies aan minister Hugo de Jonge, op de expositie te zien. De getoonde maquette heeft onderdeel uitgemaakt van een grootse presentatie die het Ministerie van MAAK in november 2022 organiseerde in het kader van de Architectuur Biënnale Rotterdam.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.