Team 4 ontwerpt Carboon Groningen

Nieuws

Team 4 ontwerpt Carboon Groningen

Door: Petra Starink | 14-07-2016

Op het Europapark in Groningen komt het appartementencomplex Carboon met 148 huurwoningen, kantoren en horeca. Het ontwerp is van TEAM 4 architecten. Carboon is een verwijzing naar het ontstaan van steenkool. De locatie bevindt zich naast het herkenbare (oranje) gebouw Hete Kolen. Het terrein was vroeger de kolenopslagplaats voor de oude energiecentrale.

Ontwikkeling Europapark

Het Europapark ontwikkelt zich als een nieuwe stadswijk en biedt mogelijkheden voor wonen, werken, sport en ontspanning. Grenzend aan de locatie wordt door de gemeente een nieuw openbaar park aangelegd.

Oranje balkons

Twee van de vier appartementencomplexen zijn letterlijk dóór de karakteristieke kolenmuur heen ontworpen, waardoor de kade van het Winschoterdiep integraal onderdeel is van het plan. De gevels van het gebouw worden gemaakt van zwarte metselstenen in een glimmende en matte variant dat in een reliëf wordt opgemetseld. De oranje balkons symboliseren de gloeiende delen en verwijzen naar het naastgelegen oranje gebouw Hete Kolen, een eerdere ontwikkeling van m2o5 en Lefier.

De totale oppervlakte van de vier gebouwen is ca. 15.650 m2.  De  oppervlakte van de 148 appartementen variëren tussen de 70, 58 en 53 m2. De gebouwen worden aardbevingsbestendig gebouwd.

Duurzaam verwarmd en gekoeld

Carboon wordt na Hete Kolen als tweede grote ontwikkeling aangesloten op het collectieve Warmte Koude Opslag (WKO) systeem van WarmteStad. Hiermee worden de gebouwen zonder aardgas verwarmd en duurzaam verwarmd en gekoeld. Het complex wordt ontwikkeld door m2o5 Real Estate en Lefier. De geplande bouw van Carboon start in het eerste kwartaal van 2017.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.