Team 4D wint wedstrijd Duurzaam Drijvend Wonen

Team 4D wint wedstrijd Duurzaam Drijvend Wonen

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 15-04-2010

Team 4D is winnaar geworden van de ontwerpwedstrijd Duurzaam Drijvend Wonen. De jury roemde de geniale eenvoud van het winnende ontwerp: een woning die met de seizoenen meedraait en daardoor efficiënt gebruik maakt van de warmte van de zon. Samen met andere inzendingen vormt het ontwerp de basis voor de realisatie van een duurzame drijvende modelwoning die in IJburg komt te liggen en in 2012 ook te zien is op de Floriade in Venlo. Alle ontwerpen zijn te bekijken op de open community: Eatmyhouse

Team 4D ontwierp een drijvende woning die via een driehoekssteiger of een drijvende ring kan draaien. De woning heeft twee soorten gevels: een schil die tegen de zon beschermt en een serre die zich naar de zon opent. In de winter kan de serre naar de zon worden gedraaid waardoor zonnewarmte wordt opgenomen. In de zomer kan de warmte juist worden buitengehouden door de dichte kant van de woning naar de zon te draaien. Dit levert een grote winst op in energiehuishouding. Het gebruik van Cradle to Cradle materialen in het ontwerp is praktisch en mikt op haalbaarheid. Uit het juryrapport: “Het ontwerp houdt sterk rekening met klimaatvragen zonder aan kwaliteit in te boeten.”

Eatmyhouse.nl
De deelnemers aan de ontwerpwedstrijd hebben veel kennis samengebracht over duurzaam bouwen en wonen. Deze kennis is gebundeld in een nieuw kennisplatform: www.eatmyhouse.nl, een site waarop consumenten, producenten, ontwerpers, ontwikkelaars en kenniscentra elkaar kunnen informeren en stimuleren op het gebied van duurzaam bouwen en wonen. Op deze site zijn ook alle ingezonden ontwerpen te zien.


Impuls voor duurzame woningbouw
Stadsdeel Oost-Watergraafsmeer schreef de ontwerpwedstrijd eind vorig jaar uit met de bedoeling duurzame woningbouw in de metropool Amsterdam een impuls te geven. Dat daarbij werd gekozen voor het thema drijvend wonen heeft alles te maken met het vele water dat het toekomstige stadsdeel Oost (een samenvoeging van de stadsdelen Zeeburg en Oost-Watergraafsmeer) rijk is.

Opdracht aan de deelnemende teams van studenten en professionals was om een geheel zelfvoorzienende (autarkische) woning te ontwerpen die onafhankelijk van bestaande aansluitingen voor elektriciteit, water en riolering een duurzame relatie met de omgeving aangaat. Het moest een eigentijdse, comfortabele woning worden voor een gezin met twee kinderen. Met een budget van maximaal € 500.000,- moesten onder meer Cradle to Cradle (bouw)materialen worden toegepast.

bron: Gemeente Amsterdam, stadsdeel Oost-Watergraafsmeer
foto: Suzanne Blanchard

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.