Team ERAflats en Havensteder starten derde editie van De Bouwpraktijk

Actualiteiten, Nieuws

Team ERAflats en Havensteder starten derde editie van De Bouwpraktijk

Door: Redactie ArchitectuurNL | 11-07-2023

De Bouwpraktijk is een bijzondere praktijkschool die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans biedt op een baan in de bouw. Deze derde editie vindt plaats in Capelle aan den IJssel waar Team ERAflats en Havensteder vanaf november 2022 de ERAflat Schermerhoek gaan renoveren.

De Bouwpraktijk is een uniek concept waarbij op een duurzame manier gekeken wordt naar social return. Het biedt personen met een afstand tot de arbeidsmarkt de mogelijkheid om gedurende 12 weken fulltime kennis te maken met alle aspecten van de bouw. Het uiteindelijk doel is om hen te laten doorstromen naar een vaste baan bij een van de deelnemende bouwbedrijven. Onder begeleiding van ervaren leermeesters maken deelnemers kennis met verschillende specialismen, zoals tegelen, schilderen, slopen, elektrotechniek, timmeren en installatiewerk.

Unieke leerervaring

“Het is fantastisch om te zien hoe personen in 12 weken kennismaken met alle facetten van de bouw. En dat ze door de nieuwe kennis, vaardigheden, maar ook de sociale contacten die ze opdoen binnen De Bouwpraktijk, helemaal opbloeien”, vertelt Jeroen Eijkelboom, Hoofd Realisatie Bestaande Bouw bij ERA Contour en een van de initiatiefnemers van De Bouwpraktijk.

Een belangrijk onderdeel van het programma is de fulltime begeleiding van een enthousiaste leermeester en de trainingen van de eigen vakkrachten op de bouwplaats. Deelnemers krijgen naast praktische trainingen en hands-on ervaring op de bouwplaats, ook een veiligheidstraining om hun VCA-certificaat te behalen. Er worden ook taallessen aangeboden om de taalvaardigheden van de deelnemers te verbeteren.

Maatschappelijke betrokkenheid

“Het doel van De Bouwpraktijk is het bieden van een eerlijke kans op duurzaam werk in de bouw aan iedereen die gemotiveerd is om deel te nemen. Door het bieden van sociale veiligheid en de juiste trainingen voelen de deelnemers zich gezien en kunnen zij hun talenten ontwikkelen”, zegt Simone Koot, programmamanager van De Bouwpraktijk.

Team ERAflats zet met het initiatief van De Bouwpraktijk haar Social Return on Investment (SROI) verplichting om in een project dat personen met een afstand tot de arbeidsmarkt stimuleert die arbeidsmarkt te verkennen door hen perspectief te bieden. Uit de twee eerdere edities bleek dat de lokale gemeenschap rondom het renovatieproject van De Bouwpraktijk positief reageerde op het initiatief.

Open dagen

Voor de derde editie organiseert De Bouwpraktijk twee Open Dagen. Deze vinden plaats op vrijdag 30 juni 2023 en vrijdag 1 september 2023 tussen 12:00 en 14:00 uur aan de Schermerhoek in Capelle aan den IJssel. Geïnteresseerden zijn van harte welkom en kunnen zich aanmelden bij de programmamanager van De Bouwpraktijk, Simone Koot via 06 58 81 94 69 of via de website.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.