Team V maakt ontwerp voor renovatie universiteitsgebouwen TU/e

Nieuws

Team V maakt ontwerp voor renovatie universiteitsgebouwen TU/e

Door: Redactie ArchitectuurNL | 20-02-2019

Het renovatieontwerp van universiteitsgebouwen ‘Gemini’ en ‘Laplace’ is gegund aan Team V Architectuur, Royal HaskoningDHV en DGMR, een samenwerkingsverband genaamd TW-IN. De twee projecten zijn gelijktijdig maar afzonderlijk van elkaar aanbesteed als Total Engineering opgave. In januari 2019 maakte de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) bekend dat TW-IN voor beide projecten de winnende inschrijving heeft gedaan. Team V Architectuur is ook verantwoordelijk voor het ontwerp van het gerenoveerde hoofdgebouw ‘Atlas’, dat op 21 maart feestelijk wordt geopend.

Gebouw Gemini grootschalig gerenoveerd

Gebouw Gemini wordt grootschalig gerenoveerd om te voldoen aan de ambities van de TU/e op het gebied van duurzaamheid, techniek, onderwijs en onderzoek. Het behoudt zijn huidige functie als thuisbasis voor de faculteiten Werktuigbouwkunde en Biomedische Techniek.

Het gebouw Laplace, het voormalige Rekencentrum, wordt getransformeerd tot campusbreed ‘Education Center’ met onderwijszalen en studiewerkplekken voor studenten van alle faculteiten. Beide projecten worden respectvol gerenoveerd naar nieuwbouwniveau, waarbij wordt gestreefd naar een BREEAM Excellent certificaat voor duurzaamheid.

Gebouwen ontworpen door architect S.J van Emben

De gebouwen Laplace (1972, 12.000 m2) en Gemini (1974, 34.000 m2) zijn ontworpen door architect en stedenbouwkundige S.J. van Embden als onderdeel van de tweede bouwfase van de TU/e-campus. In de winnende visie van Total Engineer TW/IN krijgen Gemini en Laplace beide een nieuwe entree aan de kant van De Zaale, de hoofdontsluitingsroute van de campus. Gemini, dat momenteel met de rug naar De Zaale staat, krijgt hiermee een tweede voorkant richting Laplace, zodat tegelijkertijd de connectie tussen Laplace en het campushart op Groene Loper wordt verstevigd. 

Gerenoveerd onderwijsgebouw Atlas

De TU/e is al enkele jaren bezig met een grootschalige vernieuwing van de campus. Team V Architectuur is als architect verantwoordelijk voor het ontwerp van het onlangs gerenoveerde Atlas gebouw, dat op 21 maart 2019 wordt geopend. Atlas is een van de duurzaamste gerenoveerde onderwijsgebouwen ter wereld en winnaar van de International BREEAM Award 2017 (categorie ‘Education & Healthcare’).

Fotografie: Studio Prins

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.