Tegendraadse architecten op filmfestival

Tegendraadse architecten op filmfestival

Evenementen, Nieuws
Door: Petra Starink | 13-03-2013

Tegendraadse architecten, kunstenaars en groepen mensen die hun leefomgeving op alternatieve wijze willen vormgeven staan centraal tijdens het film en documentairefestival Bosch Art Film (BAF) die van 18 t/m 21 april plaats vindt in de Verkadefabriek in Den Bosch.

Het film- en documentairefestival Bosch Art Film (BAF) pakt tijdens de vierde editie uit met spraakmakend werk, inspirerende gasten, (inter) nationale filmprijswinnaars en premières. Het vierdaagse festival wordt geprogrammeerd aan de hand van centrale thema’s. Dit zijn extravaganza, architectuur en het thema kunstenaarschap.

Bij het architectuurthema ligt de focus op tegendraadse architecten, kunstenaars en groepen mensen die hun leefomgeving op alternatieve wijze willen vormgeven. Vanuit een aanstekelijke ‘do it yourself’ mentaliteit worden baanbrekende experimenten bedacht en uitgevoerd, al dan niet met succes.

In de wereldpremière Torre David/Gran Horizonte nemen bewoners de rol over van stedenbouwkundigen en architecten. Zij kraken een reusachtige nooit afgebouwde wolkenkrabber in Caracas (Venezuela) waarna op haast organische wijze, met minimale/geïmproviseerde
middelen in het gebouw een compleet nieuwe dynamische stad ontstaat; een verticale favela met meer dan 750 families. Onderzoekers van Urban Think Thank, curator Justin McQuirk en
architectuurfotograaf Iwan Baan maakten een studie van dit wonder van informele stedelijke ontwikkeling en wonnen hiermee de Gouden Leeuw op de dertiende internationale architectuurbiënnale in Venetië (2012).

Dat het mis kan gaan, toont de film Drop City. In de film is de op- en ondergang te zien van één van de eerste experimentele (pre-hippie) communes midden in de woestijn van Zuid-Colorado waarin kunst, architectuur en duurzaam leven samensmolten. In de zestiger jaren ontstond dit utopische kunstenaarsdorpje met zelfgemaakte koepelvormige woningen, geïnspireerd op de architectonische ideeën van Buckminster Fuller. Begin jaren zeventig ging de nederzetting aan haar eigen populariteit ten onder.

The man who prints houses brengt een persoonlijk portret van de Italiaanse civiel ingenieur en uitvinder/ondernemer Enrico Dini, die onze visie op bouwen radicaal wil hervormen. Hij gelooft rotsvast dat gebouwen kunnen worden geprint met zijn revolutionaire 3D printtechnologie en speciaal ontworpen artificiële zandsteen en zet alles op alles om dit ook in de praktijk te realiseren. Maar kan dit? En wanneer het zijn familieleven en zijn zaak bijna ruïneert, gaat zijn missie dan niet te ver? De film toont een man met een missie, die ondanks alles blijft volharden.

Tussen de films is er ook een debat over 3D printed architectuur: Let’s print houses. Enrico Dini wil met de Nederlandse architect Janjaap Ruijssenaars het allereerste 3D geprinte huis ter wereld maken. Ook DUS Architecten uit Amsterdam wil met een grote mobiele 3D-printer, de KamerMaker,  binnenkort een heel grachtenpand printen met milieuvriendelijke materialen. Op BAF geven Enrico Dini en DUS Architecten een korte presentatie van hun nieuwste ideeën. Tim Vermeulen, hoofd Presentaties van Het Nieuwe Instituut gaat in gesprek met de creatieve geesten over de betekenis van deze ontwikkelingen voor de architectuur en de toekomst. In ArchitectuurNL 08/2012 stond een uitgebreid artikel over Digitale architectuur, met o.a. DUS en Dini.

Het Bosch Art Film (BAF) is te zien van 18 t/m 21 april in de Verkadefabriek in Den Bosch.
Meer info: www.boschartfilm.nl

Bekijk hier de video van Torre David en trailer Drop City

 

 

Drop City trailer from Joan Grossman on Vimeo.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.