TEKTON Architekten ontwerpt nieuw dak Notre-Dame

Nieuws

TEKTON Architekten ontwerpt nieuw dak Notre-Dame

Door: Redactie ArchitectuurNL | 23-07-2019

TEKTON Architekten is in de race voor een nieuw dak voor de kathedraal Notre-Dam in Parijs. Het monumentale houten dak werd dit jaar in april verwoest door een brand. De Franse regering schreef een prijsvraag uit voor de heropbouw. Tot 31 juli kan er gestemd worden op het ontwerp van het bureau van architect Bert Tjhie.

Spirituele beleving uitgangspunt van ontwerp

Uitgangspunt van het ontwerp is de spirituele beleving. Tjhie hoopt zo de kerk terug te geven aan de mensen die hiervoor naar de Notre-Dame komen. Jaarlijks komen er 13 miljoen bezoekers in de kathedraal. De mogelijkheid tot contemplatie en reflectie is daardoor beperkt. In dit ontwerp is extra aandacht besteed aan die aspecten. In de nieuwe ruimte zijn de religieuze symbolen gevormd met licht en water.

Rozetramen

De vorm van de rozetramen wordt doorgezet in de dakspanten. Het dak en de spits komen terug, maar worden gesplitst door een strook glas. Bezoekers lopen over een brug, die in de rozetten van de spanten hangt, naar het midden waar in de kapel van contemplatie het daglicht binnenkomt in de vorm van een kruis. Water loopt door een uitsparing in de brug naar het kruis en mondt uit in een basin, in de ruimte waar bezoekers tot zelfreflectie worden uitgenodigd.

Tot 31 juli kan er gestemd worden op het ontwerp.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.