Temminck Groll krijgt Monumentenprijs

Temminck Groll krijgt Monumentenprijs

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 10-09-2008

Coenraad Temminck Groll krijgt deze keer de Prins Bernhard Cultuurfonds Monumentenprijs. Temminck Groll kan worden beschouwd als nestor van de Nederlandse monumentenzorg.

Met zijn enthousiasme en bevlogenheid heeft hij als opleider en mentor veel studenten weten te inspireren en motiveren. Hij leidde belangrijke restauraties als de Commanderij te Montfoort, het Huis Vredenoord te Breukelen, het voormalige stadhoudershuis te Culemborg, het Gotische Huis en het Pelstergasthuis in Groningen en de koorpartij van de Pieterskerk in Utrecht.

Uit het juryrapport: Coenraad Temminck Groll heeft gedurende ruim een halve eeuw op effectieve en geestdriftige wijze, met daadkracht en resultaat, als docent en inspirator, als monumentenzorger en bestuurder, het Nederlandse erfgoed binnen het koninkrijk en overzee grote diensten bewezen.

Verleden
Coenraad Temminck Groll (Amsterdam, 1925) uit Driebergen studeerde bouwkunde aan de TH Delft. In 1963 promoveerde hij cum laude op een proefschrift over middeleeuwse stenen huizen in Utrecht. In datzelfde jaar kreeg hij hiervoor de Carel van Manderprijs van de Vereniging van Nederlandse Kunsthistorici.

Temminck Groll was tussen 1954 en 1972 werkzaam bij de Rijksdienst voor de Monumentenzorg, de Dienst Openbare Werken in Utrecht en bij het Kunsthistorisch Instituut van de Universiteit Utecht. Daarnaast had hij zijn eigen architectenbureau voor restauratieprojecten in Utrecht. Van 1973 tot 1986 was hij hoogleraar in het architectonisch ontwerpen aan de TH Delft.

Prijs
De Prins Bernhard Cultuurfonds Monumentenprijs is in 1984 ingesteld ter bekroning van bijzondere verdiensten op het terrein van cultuurbehoud in Nederland. De prijs wordt eens in de drie jaar toegekend aan een in het Koninkrijk der Nederlanden gevestigde instelling, persoon of groep van personen.

Aan de prijs is een bedrag van € 50.000 verbonden. Van dit bedrag kan 25% door de laureaat vrijelijk worden besteed, en 75% dient in overleg met het Prins Bernhard Cultuurfonds te worden besteed aan een of meer projecten op het werkterrein van de laureaat

Temminck Groll neemt de prijs op 25 november in ontvangst in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam.

Bron: Cultuurfonds

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.