Tentoonstelling 11xLeeuwarden

Tentoonstelling 11xLeeuwarden

Exposities, Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 24-02-2010

“Prachtig, dat ik ‘em nu toch heb gebouwd.” Architect Johan Sijtsma wijst naar de maquette van zijn ontwerp van een woontoren in Leeuwarden. “Een van de pareltjes die nooit zijn doorgegaan.” Zijn maquette maakt deel uit van de tentoonstelling 11xLeeuwarden, die vrijdag 19 februari is geopend in het Stadskantoor te Leeuwarden. De expositie belicht elf hoofdstukken uit de stedelijke groei aan de hand van 36 gebouwde en niet-gebouwde ontwerpen van architecten uit Leeuwarden en omstreken.

De opening werd verricht door wethouder Henk Deinum en voorzitter Jeroen van Schooten van de Bond van Nederlandse Architecten. Het initiatief van de tentoonstelling komt van de gemeente Leeuwarden. Die wil hiermee een overzicht geven van de kwaliteit van architectuur in Leeuwarden en van de manier waarop architectenbureaus uit de omgeving aan de ontwikkeling van de stad werken. Bovendien ziet de gemeente de expositie als de aftrap voor meer structurele aandacht voor architectuur en het debat tussen gemeente en architecten over het binnenstedelijk bouwen en de samenhang ervan te bevorderen. “Het is de hoogste tijd om met elkaar de stad en de provincie Friesland nog mooier te maken”, aldus Deinum. Volgens de Leeuwarder wethouder heeft een gebrek aan aandacht binnen de gemeente in het verleden geleid tot ‘ongelukken hier en daar’. Gelukkig is er al veel moois, zoals de Hollanderwijk. “Ooit ontworpen door architect W.C. de Groot, nu een prachtig stukje historisch Leeuwarden, terwijl het 30 jaar geleden op de nominatie stond voor sloop.”
Van Schooten wenste dat de tentoonstelling en de verdere samenwerking tussen Leeuwarden en zijn architecten mag leiden tot een goed stedelijk weefsel. “Een weefsel dat zo goed in elkaar zit, dat je niet kunt aanwijzen waar de kwaliteit zit.”

De tentoonstelling 11xLeeuwarden is nog te zien tot 30 maart in het Stadskantoor Leeuwarden. De maquettes van de 38 gebouwde en niet-gebouwde ontwerpen zijn aangevuld met foto’s, tekeningen en paneelteksten.

Tentoonstelling 11xLeeuwarden

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.