Tentoonstelling ‘Maak stad Almere’

Actualiteiten, Exposities, Nieuws

Tentoonstelling ‘Maak stad Almere’

Door: Redactie ArchitectuurNL | 04-06-2022

50 jaar geleden ging het ontwerp van Almere – de nieuwe stad in Zuidelijk Flevoland – van start. Om dit ‘moment’ te markeren opent Stichting Polderblik op 7 juli in Kunstlinie de tentoonstelling Maak Stad Almere. Hiermee wil zij samen met bewoners, ontwerpers, wetenschappers en andere experts de balans opmaken. Hoe gaat het met Almere? Wat vinden we van Almere als stad om te leven? Wat zijn de kwaliteiten van Almere? Welke waarden staan onder druk als gevolg van de groei? Wat zou meer aandacht moeten krijgen?

De tentoonstelling wordt de ontwikkeling van Almere in beeld gebracht aan de hand van de geplande, de geleefde en de gedroomde stad. Deze worden ondersteund door een film van architect en filmmaker Jord den Hollander (1951) en vijf visuele portretten van filmmaker Soraya Pol (1987).

Film

In de film wordt de vraag gesteld: hoe zou het zijn als Almere exact wordt nagebouwd in China met dezelfde straatinrichting, materialen en beplanting? Doet het onvoorwaardelijke geloof in de kwaliteiten van het Chinese Almere ons positiever kijken naar het Nederlandse origineel? De film wil de toeschouwer op een andere manier naar Almere laten kijken. Door de vijf portretten leren we de stad juist kennen door de ogen van een aantal inwoners. Hoe is het voor hen om in deze stad te wonen? Hoe vormen deze vijf mensen Almere? En hoe vormt Almere hen?

Podcast

Bij de tentoonstelling worden 10 podcast afleveringen opgenomen in het bijzijn van publiek. Hier gaan inwoners én experts onder leiding van Sophie Stravens (1991) met elkaar in gesprek over hun toekomstig Almere. Wat is van waarde en wat is er nodig op de langere termijn? De podcast is bedoeld voor iedereen in Almere die zich betrokken voelt bij de gebouwde omgeving.

Iedere aflevering heeft een eigen urgent onderwerp waaronder T-huis in je eigen stad, het gedroomde Almere Pampus en ouder worden in Almere. De opname van de eerste aflevering vindt plaats op 18 juni 2022 tijdens de Dag van de Architectuur in Kunstlinie. De opnames zijn te beluisteren via alle bekende podcast kanalen.

De tentoonstelling en podcast zijn inhoudelijk samengesteld door curator Linda Vlassenrood. De ontwerpbureaus Overtreders W en Petra Warrink zijn verantwoordelijk voor de vormgeving van de tentoonstelling. De tentoonstelling is gemaakt van sloopmateriaal.

Over Stichting Polderblik

Polderblik is een onafhankelijke stichting met als doel de kennis over en de ervaringen in Almere uit het verleden en heden in te zetten voor een gesprek over een duurzame ontwikkeling van Almere. Polderblik kijkt daarbij met een brede blik naar de stad. In haar activiteiten verbindt ze de inrichting van Almere (stedenbouw, architectuur, landschap en bestuur) met de menselijke maat. Polderblik organiseert hiertoe allerlei activiteiten voor en door Almeerders en anderen die aan het realiseren van de doelstelling bij kunnen dragen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.